Banuiam ca primarul din Sinaia nu se numara printre cei mai modesti traitori sub soare, insa de la un orgoliu un pic dilatat – devenit, uneori, premisa a sustinerii propriilor idei – cine ar fi banuit ca Vlad Oprea este atat de aproape sa faca saltul spre un ridicol si lugubru cult al personalitatii? Ne obisnuiseram cu replicile sale care tradau o placere ascunsa pentru puterea discretionara („Asa vreau eu!”, „Asa cred eu de cuviinta!”), insa eram inclinati sa le punem pe seama unui temperament cu dese tresariri impulsive, nu sa le trecem in contul unei egolatrii in expansiune.
Pentru decorurile festivalului „Sinaia Forever”, Primaria Sinaia a pregatit 18 panze – pe care persoana primarului este infatisata in mai bine de 20 (!) de ipostaze: Vlad Oprea, galant, oferind fire de frezii unei vanzatoare si unui cadru medical – Vlad Oprea, marinimos, distribuind sacose cu alimente de Pasti – Vlad Oprea, sigur pe sine, inaugurand blocurile ANL – Vlad Oprea, zambind misterios, pe locul din fata al unei masini de epoca – Vlad Oprea, ingandurat, dialogand cu cetatenii in timpul campaniei de curatenie de primavara – Vlad Oprea, afabil, alaturi de bucatari si ospatari – Vlad Oprea, solemn, vorbindu-le profesorilor si elevilor, la deschiderea anului scolar – Vlad Oprea, festiv, plimband-se prin centrul localitatii alaturi de primul ministru Tariceanu – Vlad Oprea, proteguitor, in mijlocul copiilor, de ziua de 1 iunie etc., etc., etc.
Potrivit explicatiilor oficiale, panzele – numite „mash”-uri – si avand inaltimea unui stat de om – sunt menite sa evoce cele mai importante eveni-mente organizate de administratia locala in ultimul an. Din ce mo-tiv, insa, ele il au ca unic protagonist pe presedintele liberalilor din Sinaia, ilustrandu-l din toate unghiurile, ca la o pa-rada de inspiratie nord-coreeana? Raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi gasit decat daca ne revizuim in totalitate perceptia pe care am avut-o asupra lui Vlad Oprea.
In cursul zilei de joi, cele 18 panze fusesera distribuite jur-imprejurul curtii Primariei. In mijlocul lor trona noua limuzina a primarului, un Mercedes CLS 320, in valoare de circa 60.000 de euro. Clatinate de vant, zecile de portrete ale lui Vlad Oprea se reflectau in caroseria rubinie a masinii. Privelistea era stranie si te facea sa te intrebi daca nu cumva, manat de tentatia autocontemplarii, din cand in cand, primarul se furisa pe balconul institutiei pentru a admira spectacolul care il avea ca subiect pe el insusi.
Ionut STANESCU