Un medic nutritionist, in articolul sau “Boabele de struguri, uzina de medicamente”, afirma ca “ Una sau doua fructe, consumate in fiecare zi inseamna sanatate”.
Pesemne ca medicul nutritionist, care a scris “una…”, face parte din categoria vorbitorilor care spun”o fructa“, considerand ca acest substantiv ar fi de genul feminin. Asemenea vorbitori numara in acest mod defectuos: o fructa-doua fructe. Or, substantivul “fruct” este de genul neutru si de aceea numaratoarea corecta este: un fruct – doua fructe. Drept care, propozitia la care ne-am referit trebuie rostita astfel: “Unu sau doua fructe, consumate in fiecare zi, inseamna sanatate”. Gresita este si sintagma “uzina de medicamente” din propozitia eliptica de predicat (in locul acestei parti principale de propozitie s-a pus, corect, virgula) “Boabele de struguri, uzina de medicamente”. Nu “uzina“, ci “fabrica“ ar fi termenul adecvat in acest context. Precizam ca aici, sintagma relevata “fabrica de medicamente” are sens figurat (metaforic), adica boabele de struguri, fiind indicate la tratarea multor boli (indeosebi constipatia si intoxicatia), se comporta ca medicamentele sintetice.
Iata si un dezacord gramatical, comis (de un scriitor prea cunoscut) intr-un reportaj despre fluviul Dunarea:
“Intrata pe pamanturile tarii noastre ca printr-un monumental arc de triumf, prin Defileul Cazanelor Dunarea o paraseste prin uriasul, somptuosul, mirificul evantai al Deltei”.
Pronumele personal “o” inlocuieste substantivul “tara”. Insa Dunarea paraseste “pamanturile”, ceea ce inseamna ca pronumele personal potrivit pentru un acord corect este “le”, ci nu “o”. Si, pentru ca-i mai bine sa se spuna “pamantul”, ci nu “pamanturile”, pronumele ce se impune este “il”. Aceeasi fraza, acum indreptata, s-ar prezenta in urmatoarea formulare: “ Intrata pe pamantul tarii noastre…, prin Defilul Cazanelor, Dunarea il paraseste…”
Mihai Stere DERDENA