• Sustine primarul tinerilor din Busteni, Daniel Coroianu
Daniel Coroianu este primarul tinerilor din Busteni. A fost ales dintre 17 elevi de liceu, in urma cu un an, cand tinerii orasului Busteni au participat pentru prima oara la proiectul PAL-TIN, proiect menit sa incurajeze implicarea adolescentilor in administratia locala. In cele 12 luni scurse de la preluarea „mandatului”, primarul, viceprimarul, secretarul si cei 14 membri ai Consiliului Local al Tinerilor au fondat doua formatii de muzica – Pol-opus si N.E.G.A.T.I.V. – si o trupa de teatru – Oglinzi. In timpul liber, adolescentii ajuta la refacerea marcajelor de pe traseele montane, la ecologizarea spatiilor verzi sau la organizarea evenimentelor culturale care se desfasoara in oras. Principalul proiect de care tinerii se preocupa acum este amenajarea unei sali multifunctionale de repetitii, in care cele trei trupe sa poata exersa.
In iunie 2008, cu doua saptamani inainte de terminarea scolii, Daniel Coroianu isi va incheia mandatul de primar. Doreste sa urmeze Facultatea de Teologie, dat fiind ca, de sase ani, este ipodiacon la Manastirea Caraiman din Poiana Palanca. Se declara multumit ca a ales sa participe la proiectul PAL-TIN. In felul acesta, a ajuns sa fie cunoscut de multa lume, sa inteleaga mai bine cum functioneaza administratia locala si sa intalneasca numeroase personalitati venite la Busteni in decursul ultimului an.
– Stim ca sunt multi politicieni care dau in mintea copiilor. Spune-ne, se poate intalni si situatia inversa, in care copiii dau in mintea politicienilor?
– Sa stiti ca sunt destui tineri care dau in mintea politicienilor. De pilda, ne-am gandit, de multe ori, ce-am face daca am intra in politica. In urma acestor discutii au reiesit si idei constructive, insa au fost si glume care au cam luat-o pe aratura. Iarna trecuta, unii dintre membrii Consiliului Tinerilor auzisera ca exista niste cartele pe baza carora membrii Consiliului Local Busteni folosesc telescaunul fara sa plateasca, si se intrebau de ce nu pot si ei sa faca la fel.
– Vasazica, tentatia de a obtine avantaje de pe urma functiei se manifesta si la tineri.
– Cred ca mai mult decat la adulti, pentru ca adultii deja cam au ce le trebuie.
– Sunt multi care au intrat in „politica mica” sa se capatuiasca?
– Da, sunt cativa care au intrat in Consiliul Tinerilor doar-doar or scoate si ei ceva in interes personal. Numai ca ne-am dat seama, din timp, de intentiile lor. Cu noi nu tine figura asta!
– Dar in politica mare de ce crezi tu ca tine figura asta?
– Pai, in politica mare, si sefii celor care umbla dupa capatuiala lucreaza tot in interes personal.
– In calitatea ta de „mic politician”, ce spui, pensiile ar trebui marite?
– Cred ca ar trebui, insa nu pensiile celor care deja au pensii mari. Din cate am observat, cam asa se intentioneaza. Cei care au pensii mari vor primi cei mai multi bani. Cei care au putin vor primi foarte putin.
– E bine ca Basescu sa-si cumpere avioane?
– Trebuie sa-si cumpere, ati vazut ce rabla are! Insa, mi se pare ca e cam pretentios. Ar fi bine sa fie un pic mai modest. Din cate am inteles, vrea niste avioane cu sistem antiracheta… Totusi… la noi in tara nu sunt atentate ca in alte tari…
– PSD ar trebui sa depuna motiunea de cenzura pentru demiterea Guvernului Tariceanu?
– Dupa parerea mea, PSD ar trebui sa taca! Cand a fost la putere, multi dintre membrii sai si-au vazut doar de interesele personale. Acum, nu le convine ca Basescu e popular!… Pe undeva, poate ca si Basescu si-a vazut de rotunjirea propriilor castiguri, insa, fata de cei de la PSD, parca n-a bagat mana atat de adanc in buzunarul tarii. I-a mai ramas o parte din brat pe dinafara…
– Cum ai reforma tu invatamantul?
– Problema reformarii invatamantului e foarte dificila. Dupa cate constatam, desi ministrii vor sa-l reformeze, nu reusesc decat sa-l strice si sa ne brambureasca pe noi, elevii. Apar modificari chiar si de la o luna la alta. O data sunt anuntate anumite variante de subiecte pentru bacalaureat, apoi auzim ca variantele respective nu mai sunt valabile. Acum, stim ca putem da examen la o anumita materie, dupa o saptamana aflam ca nu se mai poate. Dupa parerea mea, guvernantii sunt foarte aiuriti, nu stiu exact ce vor sa faca.
– Cate experimente mai suportati?
– Elevii suporta experimentele fiindca se invata cu aceasta instabilitate inca de mici. Uite capacitatea, nu e capacitatea! Uite testele nationale, nu sunt testele nationale! Invata ca tot timpul trebuie sa se astepte la o schimbare.
– Pentru a intra in politica si a ocupa cele mai importante demnitati din stat crezi ca ar fi bine sa fie introduse examene, in locul votului popular si al numirilor pe baza de relatii, negocieri sau influenta financiara?
– Cu siguranta! Cred ca introducerea examenelor ar ridica cu mult nivelul politicienilor, ceea ce ar fi foarte benefic pentru tara. Pentru ocuparea celor mai importante functii, de pilda de prim-ministru sau de presedinte, ar fi bine ca politicienii sa sustina un examen. Nu neaparat un examen hotarator, in urma caruia sa si fie pusi in functii, dar macar un examen prin care sa fie selectati cei care sunt in stare sa candideze pentru functiile respective.
Ionut STANESCU