Colegiul Electoral Bisericesc a votat cel de-al saselea Patriarh. IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitorul Patriarhului Romaniei, este noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Inalt Preasfintia Sa Daniel a fost ales in al doilea tur cu 95 de voturi, in timp ce contracandidatul sau, Mitropolitul Bartolomeu Anania a obtinut 66 de voturi. Acesta va fi inscaunat pe 30 septembrie, in “Duminica Iubirii Vrajmasilor”. In primul tur, IPS Daniel a primit 80 de voturi, IPS Bartolomeu Anania – 62 de voturi, iar PS Ioan Selejan – 18 voturi. Un vot a fost anulat. IPS Daniel este reprezentant al curentului modernist-ecumenist, fiind sustinut de eparhiile conduse de Laurentiu Streza, ajuns mitropolit cu ajutorul lui Daniel. In plus, a fost sprijinit si de eparhiile conduse de Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, si de peste Ocean, din America si Canada.
IPS Daniel s-a nascut pe 22 iulie 1951. La 23 de ani obtinea diploma de licenta in teologie. Dupa doi ani, pleaca in Franta, unde obtine doua doctorate in teologie la Strassbourg. In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria, unde este hirotonisit ieromonah. Pe 1 martie 1990, este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in luna iulie a aceluiasi an este inscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.
Mitropolitul Moldovei si Bucovinei este reprezentantul curentului modernist, fiind contestat de traditionalistii din biserica tocmai pentru deschiderea sa catre dialogul ecumenic si interreligios.
Despre Inalt Preasfintitul Daniel s-a spus ca ar face parte din masonerie si ca a fost „angajat al catolicilor si al protestantilor”, fiind angajat mai multi ani intr-un institut teologic din strainatate. De asemenea i s-a reprosat si ascensiunea prea rapida in ierarhie, lucru pentru care ar fi primit sprijinul Securitatii.

Retrageri si un candidat surpriza

Sfantul Sinod i-a desemnat, ieri, in urma a trei tururi de scrutin, pe IPS Daniel, Bartolomeu si pe Ioan Selejan de la Covasna si Harghita drept candidati la scaunul patriarhal, ramas vacant in urma decesului lui Teoctist. IPS Teofan s-a retras din cursa, in al doilea tur de scrutin. Ceea ce a fost apreciat ca un sprijin pentru Mitropolitul Bartolomeu, deoarece acestia sunt foarte buni prieteni. De asemenea, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitului Ardealului, s-a retras din cursa. IPS Daniel a fost desemnat dupa primul tur de scrutin, drept prim candidat, IPS Bartolomeu a fost ales in urma celui de-al doilea tur de scrutin, iar IPS Ioan Selejan – candidat surpriza – a fost ales dupa al treilea tur de scrutin. Acesta a mediat negocierile din 1999 dintre minerii lui Miron Cozma si premierul de atunci, Radu Vasile. Cei trei candidati au fost desemnati de Sinodul BOR, care s-a intrunit de la ora 10.00. Ei provin din randul celor 29 de ierarhi care ocupa scaune episcopale sau arhiepiscopale. Nu au putut fi alesi episcopii vicari, care reprezinta restul membrilor sinodali, in numar de 17.
La sedinta Sinodului, care s-a intrunit la resedinta patriarhala, s-au organizat trei scrutinuri pentru a desemna candidatii propusi pentru scaunul patriarhal. Fiecare scrutin a ales un candidat. Pentru aceasta, el a trebuit sa intruneasca jumatate plus unu din voturile celor prezenti. Colegiul Electoral Bisericesc, forumul electoral al BOR, este compus din doua treimi clerici si o treime laici. El l-a ales pe viitorul Patriarh dintre cei propusi de Sinodul BOR.

Atributiile Preafericirii Sale

Titulatura noului Patriarh va fi Preafericirea Sa arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Preafericitul Patriarh al BOR.
Functia de Patriarh este cea mai inalta din Biserica Ortodoxa Romana, el fiind reprezentantul Bisericii in relatiile cu toate institutiile laice si religioase. Patriarhul convoaca si prezideaza Sinodul si Adunarea National-Bisericeasca. Votul sau in aceste foruri este insa egal cu al celorlalti membri. Patriarhul BOR este si arhiepiscopul Bucurestiului si mitropolitul Munteniei si Dobrogei.
Patriarhul primeste plangerile aduse impotriva membrilor Sinodului si dispune cercetarea lor. De asemenea, el are datoria sa medieze in cazul neintelegerilor ivite intre episcopi.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDN 1 – drumul carnagiului
Articolul următorFOTBAL