Pentru cateva zile, luna aceasta, fabrica de samota din Azuga, Sinter-Ref (foto), si-a repornit motoarele. Temandu-se ca peste ei vor navali noi torente de praf, cetatenii care locuiesc in vecinatatea fabricii i-au alertat pe viceprimar si pe primar. La randul lor, acestia au incercat sa alerteze Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului Prahova (APM) si Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti (ARPM). Din dialogul cu cele trei institutii n-a rezultat insa decat o si mai mare confuzie legata de dreptul fabricii de a functiona in continuare.
„Am sunat Garda de Mediu Ploiesti si cei de-acolo mi-au spus ca fusesera informati de catre conducerea Sinter-Ref ca fabrica va intra intr-o noua campanie de calcinare. Pentru mai multe lamuriri, mi s-a recomandat sa sun la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti (APRM), ceea ce am si facut. Aici, am intrebat daca Sinter-Ref are voie sa functioneze si mi s-a spus ca nu!…Dorind inca un punct de vedere, am vorbit si cu cei de la Agentia pentru Protectia Mediului Prahova (APM). Surpriza! Cei de-aici mi-au comunicat ca Sinter-Ref este indreptatita sa functioneze pana la termenul limita de obtinere a autorizatiei integrate de mediu, 31 octombrie 2007. Senzatia mea este ca nimeni nu stie nimic!”. Viceprimarul spune ca, din informatiile pe care le are, Sinter-Ref nu a facut nicio investitie care sa-i permita obtinerea autorizatiei integrate de mediu: „E suficient sa treci pe langa fabrica pentru a-ti da seama ca patronii n-au facut nicio investitie. In afara de faptul ca au mai pus cate-un geam si au mai vopsit cate-un gard, n-au miscat absolut nimic”.
Si primarul Adrian Purcaru se declara neputincios in lupta cu birocratia organismelor de mediu. „In opinia mea, se incearca folosirea tuturor tertipurilor legale pentru a tergiversa inchiderea acestei fabrici. Dupa ce i-am ascultat cum se contraziceau unii pe altii (cei de la APM Prahova cu cei de la APRM Pitesti, in timpul unei sedinte a Comisiei de Atestare Tehnica –n.r.), dialogand intr-un limbaj plin de termeni tehnici, le-am amintit opozitia ferma pe care cetatenii orasului au avut-o fata de continuarea activitatii Sinter-Ref, in urma cu un an, la dezbaterea publica. Eu, unul, nu stiu ce sa le explic oamenilor despre viitorul fabricii de samota … Daca le-as vorbi in jargonul pe care l-am auzit la aceste sedinte, vor crede fie ca am luat-o razna, fie ca m-am facut prea destept pentru ei!”.
Potrivit datelor furnizate pana acum de APM Prahova, pentru a afla deznodamantul fabricii de samota, azugenii vor trebui sa astepte pana la sfarsitul lunii octombrie. In eventualitatea in care Sinter-Ref nu a indeplinit obligatiile inscrise in programul de conformare pentru obtinerea autorizatiei integrate de mediu, fabrica isi va inceta activitatea.
Ionut STANESCU