O serie de scrisori demonstreaza ca renumitul pictor spaniol, Pablo Picasso, nu a colaborat cu regimul nazist al lui Hitler, suspiciunile unei posibile colaborari fiind declansate de decizia artistului de a ramane in Franta dupa invazia nazista.
Conform unor scrisori nepublicate pana acum, Picasso a jucat un rol „curajos” in sustinerea Rezistentei franceze.
Profesorul Peter Read, directorul departamentului francez in cadrul University of Kent din Canterbury, a facut rost de o colectie de scrisori nepublicate, care demonstreaza ca fondatorul cubismului in arta a sustinut activ si curajos actiunile lui Robert Desnos, activist in Rezistenta franceza, arestat de Gestapo la 22 februarie 1944 si trimis in lagarul de la Auschwitz. Desnos a vorbit despre ajutorul pe care l-a primit de la Picasso dupa ce a iesit din lagarul de concentrare de la Terezin.
Unul dintre cei mai celebri artisti ai secolului al 20-lea, Picasso a fost denuntat de Hitler ca fiind un artist „degenerat”.
Conform profesorului Read, Picasso isi ajuta prietenii si colegii de breasla printr-o serie de comisioane, el fiind de acord sa ilustreze coperta unei carti de poeme a lui Desnos, intitulata „Contree”, si care continea mesaje subversive, antifasciste.