Pe adresa redactiei am primit, in ultimele zile, mai multe intrebari ale cititorilor legate de pensiile private obligatorii. In cele ce urmeaza, incercam sa raspundem la cateva dintre ele:
Intrebare: Cum si in ce vor fi investiti banii cotizantului?
Raspuns: Pentru ca un contribuabil sa fie sigur ca, la incheierea perioadei de cotizare, respectiv la implinirea varstei de pensionare, va primi o pensie decenta, este necesar ca banii acestuia sa produca. Deci trebuie investiti cat mai profitabil de catre administratorul fondului cu pricina. Legea prevede investirea banilor cotizantilor in • instrumente ale pietei monetare – inclusiv conturi si depozite in lei la o banca, persoana juridica romana sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romaniei si care nu se afla in procedura de supraveghere ori administrare speciala sau a carei autorizatie nu este retrasa • titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European • obligatiuni si alte valori mobiliare emise de catre autoritatile administratiei publice locale din Romania sau din statele membre ale Uniunii Europene ori apartinand Spatiului Economic European • valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania, statele membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European etc.
Intrebare: Cum sunt evidentiati banii stransi din contributii?
Raspuns: Asa cum se arata si intr-un supliment editat de firma ARBOvision Bucuresti SRL, fiecarui participant la un fond de pensii administrate privat i se deschide un cont individual, in care se vireaza contributiile si transferurile sale de disponibilitati. Contributiile si transferul de lichiditati banesti la un fond de pensii se convertesc in unitati de fond in maximum doua zile lucratoare de la data incasarii acestora.
Intrebare: Ce este activul personal?
Raspuns: Reprezinta suma acumulata in contul individual al participantului. Aceasta este egala cu numarul de unitati de fond pe care cotizantul le detine la acel fond, inmultite cu valoarea la zi a unei unitati de fond. Cotizantul este proprietarul activului personal din contul sau. Activul personal nu poate face obiectul unei executari silite sau al unei tranzactii si, de asemenea, nu poate fi cesionat sau gajat.
Intrebare: Cine este broker-ul de pensii private?
Raspuns: Acesta este societatea de intermediere care ii prezinta cotizantului prospectul schemei de pensii, obtine acordul acestuia de aderare la fond si transmite administratorului fondului documentele de aderare semnate de catre titular. Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a autorizat, pana in prezent, mai multe societati de brokeraj, cum ar fi: Time – Broker, OTP – Broker, Prosper Broker, Raiffeisen Pensii Broker, Smart Broker.
D. CONSTANTIN

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentLA INCHIDEREA EDITIEI
Articolul următorVlad Oprea Forever !