Peste aproximativ o luna de zile va fi inaugurat, oficial, noul sediu al Primariei orasului Breaza. Personalul institutiei, insa, si-a luat calabalacul din fostul sediu si, deja, lucreaza in noile birouri din cladirea la care, totusi, se va lucra inca o vreme, pentru finalizarea tuturor lucrari-lor. Cum despre momentul oficializarii mutarii administratiei locale din oras vom scrie la momentul potrivit, de data aceasta trebuie sa spunem ca mutarea se lasa cu cantec. Aceasta deoarece asupra desti-natiei fostului sediu (in foto) – vechi de circa 100 de ani si care, aproximativ patru decenii, a adapostit diversele administratii locale, dupa cum ne declara un functionar al Primariei – nu s-a cazut de acord. S-a creat, astfel, o disputa dintre cele mai acute intre primarul George Maracinea-nu si liderii organizatiilor locale ale partidelor parlamentare pe tema viitorului „stapan” al sediului fostei primarii. Primarul Mara-cineanu ne-a declarat ca a convo-cat o sedinta extraordinara de Consiliu Local pentru elucidarea problemei, dar situatia a ramas nerezolvata. „Nu s-a tinut sedinta din cauza absentei consilierilor” – ne-a declarat George Maraci-neanu, mentionand, totusi, ca trei ar fi optiunile privind destinatia fostului sediu al Primariei: „muzeu local, in care sa se rega-seasca traditiile si obiceiurile plaiurilor brezene, sedii pentru organizatiile de partid sau cabine-te pentru medicii de familie”.
Pe aceeasi tema am discutat si cu consilierul local Ion Enache care ne-a declarat: „Eu nu am participat la sedinta din 6 septembrie, dar aceasta nu avea cum sa intruneasca cvorumul necesar deoarece s-a produs o tensiune intre primar si liderii politici privind destinatia fostului sediu al Primariei. A fost o boicotare a demersului primarului care, cand ii place, este de acord ca politicul conduce si nu administrativul, iar cand nu-i place, este de parere ca administrativul conduce si nu politicul. Noi, liderii politici din oras vrem ca fosta Primarie sa gazduiasca sediile organizatiilor partidelor parlamentare, iar argumentele noastre sunt urmatoarele: 1. Exista o hotarare aprobata si de Prefectura in acest sens; 2. Pentru infiintarea unui muzeu a fost doar o discutie de principiu, fara a se decide in vreun fel; 3.Imobilul este impropiu pentru gazduirea de cabinete medicale deoarece nu are canalizare. Pe de alta parte, s-ar cheltui enorm – in conditiile in care, si-asa, bugetul are mari probleme – atat pentru reabilita-rea cladirii, cat si pentru amena-jarea, la standardele impuse de Ministerul Sanatatii, a unor cabinete medicale. Si-apoi, trebuie sa spun ca medicii de familie au fost repartizati pe cartierele orasului – si nu in centrul localitatii – pentru a putea asigura asistenta medicala pentru toti locuitorii fiecarei zone. Noi dorim ca si Nistorestiul, si Gura Beliei sa beneficieze de acelasi tratament medical ca si cetatenii care stau in centrul orasului! Iar daca nu este posibil, cel mai nimerit sediu pentru astfel de cabinete ar fi imobilul Gradinitei nr.6, o constructie buna, aflata in zona blocurilor, in care se pot amenaja cabinete pentru medicii de familie”.
In ceea ce o priveste, doamna Corina Richea, consilier independent in legislativul local din Breaza, ne-a declarat ca, intr-adevar, din lipsa de cvorum, nu s-a luat o decizie asupra destinatiei fostului sediu al Primariei si ca, din acelasi motiv, nu s-a putut hotari nici asupra concesionarii unui teren pentru infiintarea unei fabrici de brichetare a rumegusului si a deseurilor lemnoase. De asemenea, consilierii prezenti – cu exceptia sa, care s-a abtinut – au fost de acord, insa, cu pre-lungirea contractului de salu-brizare a orasului – cu firma cam-pineana „Floricon” – desi preturile pentru aceasta prestatie au fost majorate cu un procent „piperat”.
Leon CHIRILA