„Pilele” si salariile mici – factori de coruptie
Nivelul salarizarii si promovarea pe baza de „pile” sunt principalii factori care contribuie la proliferarea coruptiei in cadrul Ministerului Internelor si Reformei Administrative (M.I.R.A.). Cel putin asta este parerea unora dintre salariatii ministerului – mai exact a celor 1.200 de persoane care au participat la un studiu pe aceasta tema. Ancheta, pe baza de chestionar, a fost realizata in perioada iunie-iulie 2007, de catre Directia Generala Anticoruptie.
In ceea ce priveste masurile preventive, cei mai multi dintre participantii la acest chestionar au considerat ca „sanctionarea cu promptitudine a celor care savarsesc fapte de coruptie” si cresterea nivelului salarizarii personalului M.I.R.A ar fi masuri eficiente pentru stoparea fenomenului.
Educarea personalului si a cetatenilor pentru a nu oferi „atentii”, precum si popularizarea cazurilor in care functionarii au refuzat sa se implice in acte de coruptie sau, din contra, au savarsit astfel de fapte sunt, de asemenea, metode propuse de catre functionari in vederea prevenirii faptelor de coruptie.
La intrebarea „Ce ar trebui sa faca Directia Generala Anticoruptie?”, cei mai multi repondenti au nominalizat, ca modalitati, intalnirile cu personalul si mediatizarea cazurilor, atat prin intermediul mass-media, cat si al canalelor de informare interna.
C.N.