• interviu cu dr. Florica Scarlatescu – director al Autoritatii de Sanatate Publica Prahova

– Doamna director, in perioada caniculara, de pe urma careia a avut de suferit si Prahova, au fost probleme si cu asigurarea apei potabile. In unele localitati, furnizarea s-a facut doar cateva ore pe zi, iar in alte asezari – apa din fantani era nepotabila. In acest ultim caz, s-a reglementat, in vreun fel, situatia ?
– Intr-adevar, in aceasta vara, in mai multe localitati, in mod special din mediul rural, in urma controalelor, s-a constatat ca apa din fantanile publice era nepotabila. In cazul acestora, analiza probelor de apa este suportata, financiar, de catre administratiile locale, in atributiile primariilor intrand si actiunile de dezinfectare. Tocmai de aceea, este necesara o evidenta a fantanilor unde apa nu este potabila, mai mult decat atat, macar o data pe an, in mod special dupa inundatii, este nevoie de un control al calitatii apei. Din pacate, in acest caz – al efectuarii probelor – s-a colaborat mai greu cu unele administratii locale, primarii motivand ca nu au avut fonduri alocate si pentru acest capitol. In ultima perioada, insa, le-am transmis primarilor o serie de adrese prin care le recomandam sa realizeze lucrari de dezinfectie a fantanilor. In ceea ce priveste controalele, recent, s-au facut verificari la fantanile din Calugareni, Posesti, Batrani, unde, intr-adevar, s-au mai gasit si cazuri unde apa era nepotabila, in acest caz, existand obligatia sa se avertizeze populatia.
– Daca tot vorbim despre apa. Mai este putin pana incepe scoala. Se cunosc unitatile in care asigurarea apei curente continua sa ridice probleme ? Mai ales ca acest aspect reprezinta unul din criteriile de autorizare.
– Din totalul celor aproximativ 870 unitati de invatamant din Prahova – in care sunt incluse cresele, gradinitele, scolile, liceele si universitatea – 692 au autorizatie de functionare definitiva, iar 114 au autorizatie cu plan de conformare. In cazul unitatilor de invatamant neautorizate, aflate in mediul rural, in principal, cauza o reprezinta, intr-adevar, aprovizionarea cu apa potabila. Dar si starea igienico-sanitara, total necorespunzatoare, a grupurilor sanitare care, de regula, sunt amplasate in exteriorul unitatilor, nu au obiecte sanitare, sunt neiluminate, chiar si sunt chiar fara usi. In privinta alimentarii cu apa este exclus ca aceasta problema sa se poata rezolva in putinele zile ramase pana la inceperea scolii. Ca atare, va trebui sa existe un sistem de aprovizionare cu apa – gen rezervor cu un robinet si o chiuveta – dar vom urmari, indeaproape, modul in care s-a realizat acest lucru, mai ales ca va trebui gasita o modalitate de colectare a apelor uzate. Cel mai important este, insa, ca, indiferent de modul de aprovizionare, sursa de apa sa fie controlata. De asemenea, am mai recomandat ca, pana la deschiderea cursurilor, grupurile sanitare sa le fie reabilitate si igienizate.
– In privinta asigurarii asistentei medicale, a elevilor se intrevad probleme?
– In mediul urban sunt amenajate dispensarele scolare unde sunt incadrati atat medici, cat si cadre medii sanitare. In mediul rural s-a decis ca unitatile de invatamant sa fie arondate cabinetelor medicale individuale, medicii de familie fiind, deja, anuntati despre acest lucru. In momentul de fata, nu exista nicio localitate in care sa nu fie asigurata asistenta medicala primara.
N. DUMITRESCU

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDN 1 – drumul carnagiului
Articolul următorFOTBAL