Anul acesta, pana in prezent, aproape 1 milion de lei a platit Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in urma a doua dintre procesele pe care le-a piedut in instanta. Este vorba despre litigiul avut cu Sindicatul Liber al Salariatilor de la Complexul de Servicii Calinesti care a dat in judecata institutia care il patroneaza din cauza neacordarii unor sporuri salariale cuprinse intre 50-75% din salariul de baza pentru conditii de munca deosebit de periculoase, exemplul fiind urmat si de catre angajatii – functionari publici ai directiei care au solicitat instantei acordarea primelor de vacanta pentru perioada 2005-2006.
Dupa cum ne-a declarat directorul DGASPC, Vasilica Florea, „referitor la acordarea sporurilor salariale, consider ca nu a existat un temei in baza caruia instanta sa ia o asemenea hotarare, dar trebuie sa ne supunem acesteia. Sporurile solicitate de catre salariati nu puteau fi acordate decat daca acestia aveau un buletin de expertiza care sa ateste existenta conditiilor de munca deosebit de grave in care isi desfasoara activitatea. Insa, ei nu detineau un asemenea act”.
In prezent, institutia mai are de platit 770.770 lei si pentru o alta parte dintre salariatii Complexului de la Calinesti care s-au afiliat la Uniunea Judeteana Sanitas si care au dat in judecata – separat de colegii lor – institutia judeteana, pentru neacordarea acelorasi sporuri si acestia avand, la randu-le, castig de cauza.
De asemenea, pe rolul instantelor de judecata se mai afla inca trei procese. Unul dintre acestea este posibil sa se finalizeze chiar anul acesta, dupa cum ne-a spus consilierul juridic al institutiei. Este vorba despre litigiul cu Centrul de Ingrijire si Asistenta Liliesti Baicoi unde angajatii au solicitat aceleasi drepturi , in acest caz decizia data de instanta obligand directia la plata a 967.500 lei. Celelalte doua procese sunt cu sindicatele salariatilor de la Centrul de Plasament si Ingrijire de Zi Plopeni si Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Andrei” Ploiesti, unde, pe langa sporurile pentru conditii de munca deosebit de periculoase, angajatii mai solicita si prime de vacanta. Deocamdata, nu se stie ce sume ar trebui platite catre cele doua centre de catre institutia judeteana, in cazul in care si acestia ar avea castig de cauza in instanta. Dupa cum ni s-a precizat, se pare ca salariatii de la Plopeni ar intentiona sa renunte la proces.
Directorul institutiei spera ca sa nu mai existe obligatii de plata ale institutiei catre alti salariati care ar putea solicita aceleasi sporuri salariale. Si asta deoarece, a precizat Vasilica Florea, „am solicitat Autoritatii de Sanatate Publica intocmirea unui buletin de expertiza pentru centrele din Prahova, iar acesta certifica faptul ca personalul din respectivele complexe nu este supus unor conditii de munca deosebit de periculoase. In ceea ce priveste banii pe care ii mai avem de platit catre propriii salariati, solutia ar fi o rectificare de buget” .
Camelia NASTASE