Dupa calendarul popular,
Am intrat in toamna !

Schimbarea la Fata, marcata la 6 august, este cunoscuta ca fiind ziua in care Iisus Hristos si-a aratat adevarata fata a dumnezeirii pe Muntele Taborului, in prezenta ucenicilor sai Petru, Ioan si Iacob. E ziua in care, potrivit traditiei populare, se face trecerea catre toamna. Schimbarea la Fata mai este denumita in popor si ca „Probojenia”, dupa cum este denumita in limba slava. Sarbatoarea a fost mentionata pentru prima data in documentele crestine din prima jumatate a secolului al V-lea. De atunci, in 6 august se celebreaza ziua in care Iisus Hristos si-a aratat adevarata fata pe Muntele Taborului, in prezenta ucenicilor Petru, Ioan si Iacob. In Apus, sarbatoarea a fost impusa de Papa Calist al III-lea drept multumire pentru biruinta castigata de ostile crestine asupra turcilor la Belgrad, in anul 1456.
In traditia populara este ziua care marcheaza trecerea verii catre toamna. Dupa aceasta zi, frunzele incep sa se ingalbeneasca, berzele pleaca, apele incep sa se raceasca si se gusta primii struguri.
In popor se mai spune ca in aceasta zi nu este bine sa pleci in calatorie, intrucat te vei rataci. In aceasta zi oamenii nu lucreaza si incearca sa nu se certe unii cu altii. In biserici, s-au impartit struguri si s-a facut pomenirea mortilor.