Lucian AVRAMESCU

Dupa Sfanta Maria Mare, glasuieste o credinta populara, se retrag in pamant, in vagauni, sub pietre, serpii. Vor mai iesi din adaposturile lor la primavara. E si o vorba populara cu tema meteorologica, anuntand venirea toamnei – “A trecut Sfanta Maria/ s-a dus naibii palaria”. Exista si o varianta mai putin ortodoxa a acestui distih, pe care nu-mi ingadui s-o transcriu aici nu pentru ca am face discriminare in privinta cuvintelor din dictionar sau de pe langa dictionar, ci pentru ca este foarte cunoscuta. Ma rog, la mine la Sangeru, cu exceptia ruginei care a mijit prin pastaile de salcam, nu sunt semne ca vara s-a dus. Porumburile sunt inca in lapte, se aprind noaptea focuri langa lanurile care au vecinatatea padurii pentru a speria mistretii, taranii la lucru se prezinta in bustul gol, nadusind mai ales in constructiile care rasar la tot pasul.
Politiceste razbat si la mine zvonuri. Cade sau nu cade Guvernul in septembrie? PSD a dat-o la intors, s-a saturat de liberali si, zic unii, face jocul lui Traian Basescu. Prin cine? Prin Mircea Geoana. Ce interes ar avea presedintele PSD sa se alieze cu cel care a dat cu el de pamant, electoral, la Capitala, iar mai apoi l-a bumbacit politic ori de cate ori a avut prilejul? Are, fiindca in partid, fostul ambasador la Washington nu sta pe roze. Din urma vasleste sanatos Adrian Nastase, care si-a revenit din pumnii DNA-ului si-si doreste, fara dubii, reluarea pozitiei din varful partidului. Solutia Nastase? Negocieri cu PNL si formarea eventuala a unui guvern PSD-PNL din toamna, impotriva intereselor lui Traian Basescu. O alta grupare din PSD propune schimbarea lui Geoana cu un alt lider, tanar si el, chiar mai tanar, si fara sechele morale. Ar putea fi Cristian Diaconescu. Clujul joaca din nou varianta unui guvern cu PD sau doar PD, avandu-l la varf pe conjudeteanul Blaga. Batalie pe toate liniile, dat la gioale pe teren si mai ales pe sub masa. Este genul de agitatie care-i place domnului Basescu, carmaci de ape tulburi si mereu norocos atunci cand e ceata pe mare si mai ales pe uscat. El ramane, orice s-ar zice, un marinar de uscat.
Jucatorii mai mici, am numit PRM si PC, isi cer si ei dreptul la cuvant. Nu prea sunt de acord cu miscarea lui Geoana. Se va salva Mircea Geoana si ii va omori pe toti ceilalti? Merita salvarea lui Geoana atatea sacrificii in scena politica inghesuita a Romaniei? Unii zic ca nu prea, iar anticipatele sperie in continuare multa lume, facand sa tremure scaune parlamentare si nu numai. Va domni, din toamna, Traian Basescu singur, ca un rege bananier cu un PD unic si un PLD de opereta? Cui ii dam tara? – striga “vocea patriotului nationale”.
Va veni pana la urma toamna si vom masura malaiul politic. Meteorologii spun ca toamna si primavara sunt pe cale de disparitie. Din vara trecem ca peste un parleaz marunt direct in iarna si din iarna in vara. Oricum de mai multe zile n-am mai vazut pe dealuri (si umblu destul de mult prin fanete) un sarpe. S-au retras, pesemne, in pamant.