ISCIR insaileaza epopeea unei automacarale cu nacela

In vederea intretinerii si bunei functionari a sistemului de iluminat din Baicoi, Primaria plateste unei firme private, pe baza de contract, circa 1,5 miliarde de lei pe an. Suma fiind considerata foarte mare, edilii s-au gandit ca ar fi bine ca acest serviciu sa fie efectuat cu forte proprii, scop in care, anul trecut, a fost achizitionata o scara autoridicatoare (foto) de la SC Energo Brasov. Numai ca respectiva „Suprastructura cu nacela aeriana pentru lucrul la inaltime tip Altius 14” – cum avea sa fie consemnata ulterior in tot felul de acte – a ramas nemiscata, in curtea Primariei, pentru ca o institutie a statului roman – in speta I.S.C.I.R – nu binevoieste sa-i acorde autorizatia de functionare. Si putem spune ca pana acum, din aceasta cauza, in jurul autoscarii cu pricina se insaileaza o adevarata epopee.
Povestea a inceput dupa ce, la solicitarea autoritatilor din Baicoi, ISCIR Ploiesti a conditio-nat eliberarea autorizatiei res-pective de trimiterea, de catre Primaria Baicoi, mai intai, a „vreo opt acte, intr-un dosar, solicitare fata de care ne-am si conformat” – dupa cum ne-a declarat viceprimarul Nicolae Fecioru. Numai ca lucrurile nu s-au oprit aici deoarece, „am devenit victimele unei manarii a particularilor care fac serviciile de intretinere a sistemului orasenesc de iluminat, si care, odata cu intrarea in functiune a scarii noastre autoridicatoare, ar pierde vreo doua miliarde de lei pe an”. In opinia viceprimarului, firma privata ar fi influentat deciziile ISCIR – sau, cel putin, le-a amanat – care, dupa primirea dosarului cu actele solicitate initial, a mai cerut Primariei Baicoi sa-si scolarizeze muncitorii care vor lucra cu respectivul utilaj nou, montat pe un autosasiu Iveco, de asemenea, nou. Si iar a mai trecut timpul, s-a amanat eliberarea autorizatiei o buna vreme, iar cand si muncitorii au terminat cursurile – in primavara acestui an – se spera sa se obtina, in sfarsit, autorizarea ISCIR pentru scara autoridica-toare. Dar, din nou, sperantele autoritatilor din Baicoi au fost spulberate, institutia mentio-nata fiind la fel de categorica in a refuza eliberarea autori-zatiei buclucase: „Va informam ca cererea dv este respinsa deoarece nu ati prezentat declaratia de conformitate EC a nacelei, in conformitate cu HG 119/24.05.2004” (adresa 3261 din 04.06.2007, cele doua randuri de text fiind semnate de 4 – patru!?! – functionari ai statului – inspector-sef, sef serviciu, sef birou, inspector specialitate).
Cum lucrurile nu puteau ramane pe loc – si chiar au inceput sa apara voci in Consiliul Local ca n-ar fi trebuit achizitionat utilajul cu pricina din moment ce, dupa 7 luni, sta tot in curtea Primariei fara niciun folos – s-a solicitat furnizorului – Energo Brasov – respectiva declaratie de conformitate. Ei bine, aici s-au impotmolit lucrurile de tot: utilajul fiind produs si livrat inainte de 1 ianuarie 2007, producatorul a oferit declaratia de conformitate in baza legislatiei de-atunci. Acum, insa, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, erau necesare alte norme si „pentru produsele aflate in executie dupa 1 ianuarie, suntem in curs de autorizare” – dupa cum mentioneaza adresa firmei brasovene. Numai ca ISCIR nici nu vrea sa auda ca utilajul, la vremea livrarii lui, in 2006, si a primei solicitari de autorizatie de functionare, avea declaratie de conformitate in ton cu „epoca” respectiva. „ISCIR vrea ca nacela de Baicoi sa aiba declaratie de conformitate europeana, pentru ca, altfel, nu i se va invarti nicio rotita! – ne-a declarat vicepri-marul Nicolae Fecioru. In acelasi timp, insa, se invartesc rotitele unui fost microbuz TV si ale unui Aro, ce apartin firmei General M.E. EL – Electric Baicoi, presta-toarea serviciilor de intretinere a sistemului de iluminat din oras, ambele mijloace auto fiind adaptate (?!?!), dupa opinia ISCIR, la standarde europene, si lucrand de zor – deci facand bani buni – prin oras”.
Astfel, cererile de reanali-zare a situatiei, inaintate de catre Primarie catre ISCIR Ploiesti, „care nu s-a invrednicit sa trimita niciun reprezentant la fata locului sa vada despre ce este vorba”, au ramas fara niciun rezultat; ba, mai mult, au fost directionate catre Bucuresti – la conducerea centrala a ISCIR – pentru ca, vezi Doamne, la Ploiesti nu se admite ca intr-o adresa sa se motiveze o cerere prin faptul ca „utilajul a fost achizitionat cu bani publici”, ca „utilajul este in sprijinul acestor oameni care trebuie serviti operativ” sau ca „utilajul este necesar si pentru a face fata situatiilor de urgenta”. Nimic, in concluzie, nu a inmuiat inima mai marilor ISCIR Ploiesti, nici chiar demersurile noastre prin care s-a dorit o solutionare a situatiei, tinand cont tocmai de faptul ca doua utilaje vechi desfasoara o activitate, in timp ce in aceeasi activitate, un alt utilaj nou, modern, nu este admis, fiind tinut la distanta, mai bine zis, pe butuci. Aceasta era logica lucru-rilor, dar oamenii de la ISCIR Ploiesti nu vor sa se adapteze la ea, ramanand in buchia preve-derilor legale care, de-atatea ori, au demonstrat ca sunt si anacronice.
Si ca sa nu mai lungim epopeea scarii autoridicatoare din curtea Primariei Baicoi vom mentiona ca, totusi, ultima adresa din partea ISCIR trimite Primaria Baicoi sa rezolve autorizarea minunatei ei scari autoridicatoare la, cine credeti? La Inspectoratul Teritorial de Munca (!?!), in baza acelorasi prevederi legale cu care, pana acum, ISCIR a tinut in sah Primaria Baicoi. Sa fi simtit ISCIR ca ar fi cazul sa se cam spele pe maini de… epopeea scarii autoridicatoare de la Baicoi?
Leon CHIRILA