Doar jumatate dintre brezeni s-au grabit sa-si plateasca obligatiile fiscale

Zilele trecute, primarul orasului Breaza – George Maracineanu – era tare necajit, si nu ascundea aceasta stare pe care o exprima chiar public, pentru faptul ca „din taxele si impozitele locale aferente acestui an fiscal, s-au incasat, pana la 1 august, numai 52,97 la suta”. „Situatia este foarte grava – spunea primarul – deoarece trei luni de la inceputul anului au fost acordate reduceri fiscale celor care plateau pentru tot anul. Aceasta inseamna ca, dupa aceea, nu s-a mai grabit nimeni sa-si achite datoriile catre bugetul orasului”.
In supararea sa, profesorul Maracineanu a continuat, totusi, intr-o logica didactica, sa comenteze datele pe care i le oferise serviciul de specialitate al institutiei pe care o conducea, mentionand: „Normal, ar fi trebuit ca tot vreo 53% din fondurile necesare sa cheltuiesc si eu pentru fiecare domeniu de activitate. Dar, la invatamant, de exemplu, s-au acordat sumele necesare in procent de suta la suta, s-au asigurat salariile la timp, inclusiv pentru concedii, iar la scoli si gradinite mai facem si lucrari de cateva miliarde de lei vechi pentru imbunatatirea conditiilor – termopane si centrale termice. Este un efort financiar deosebit pe care-l realizeaza Primaria si, de aceea, fiecare dintre cei care au functii pe diferitele ierarhii administrative, sociale trebuie sa atraga atentia brezenilor asupra starii in care ne aflam”.
In ceea ce-i priveste pe restantieri sau pe, haideti sa-i numim, „rau platnici”, asa cum ii cunoastem si li se spune de obicei, primarul din Breaza a avut curajul sa-i arate, cum se zice, cu degetul. Mai intai i-a mentionat pe cei din cartierul Gura Beliei care, in sapte luni, au achitat doar 77.276 lei (noi), dintr-o obligatie fiscala anuala cifrata la 172.879 lei. De asemenea, locuitorii din cartierele Podul Vadului si Breaza de Jos abia s-au ridicat, cu achitarea datoriilor, la 50% din obligatii, aprecieri fiind facute doar la adresa celor din Centru care „stau cel mai bine la plata obligatiilor fiscale pe acest an”.
Referindu-se, in continuare, la platitorii de taxe si impozite care uita sa si le achite, primarul Maracineanu a mai adaugat: „Foarte multi reclama ca nu s-a facut cutare lucru in oras, ca nu s-a reparat strada cutare sau ca nu a ajuns apa intr-o zona; dar nimeni nu-si pune problema banilor cu care trebuie sa rezolvam astfel de situatii. Cu ce sa facem lucrari daca nu incasam banii la bugetul local. Altadata, mai primeam de la rectificarile bugetare facute de Guvern – anul trecut au fost chiar vreo cinci astfel de… pomeni – dar in acest an nu am primit niciun ban! Asa ca, trebuie ca fiecare brezean sa se gandeasca la oras nu doar prin ceea ce sa primeasca de la el, ci si prin prisma obligatiilor personale fata de comunitate!”
Leon CHIRILA