Rezultatele examenului pentru subofiteri organizat in cadrul Inspectoratului Teritorial pentru Situatii de Urgenta Prahova a fost, efectiv, o surpriza. Neplacuta. Astfel, in sesiunea iulie-august, pe cele 422 de locuri disponibile, au candidat 1370 de pretendenti la statutul de „pompieri”. Admisi – numai 64 ! S-au inghesuit pentru a face parte din structurile institutiei nici mai mult, nici mai putin de 118 fete. In urma probelor fizice, declarate admise au fost numai 16 ! Iar in urma celei de-a doua probe – test grila cu legislatie din dome-niu -, admise doar 4 !

Fara discriminare pozitiva

Faptul ca fetele au „picat” masiv, la proba fizica s-ar justifica, in opinia capitanului Daniel Ionita, prin faptul ca, la testele de rezistenta (1.000 metri), sau viteza (50 m), au fost aceleasi baremuri de timp. „Daca vor sa devina angajate ale inspectoratului, trebuie sa faca fata, la fel ca si baietii, acelorasi obstacole”. Greul a fost, cu predilectie, la probele specifice – catarare pe scara culisabila pana la etajul doi, orientare in subsol (conditii de semiintuneric) si recunoastere de obiecte (statuie, canistre, stingatoare s.a.). Interlocutorul nostru a mai motivat rata scazuta a promvabilitatii si prin faptul ca „pretendentii au crezut ca examenul va fi mai usor, cum s-a intamplat acum un an. Atunci, a fost, intr-adevar, o mai mare toleranta, fiindca era nevoie urgenta de personal. Nu-i vorba, si acum este nevoie, dar nu putem incadra personal doar de dragul de a acoperi posturile ramase vacante”.

Examen, din luna-n luna

Cele 358 de locuri ramase disponibile vor fi scoase la concurs si in luna septembrie. Dar, cum exista un precedent, este destul de probabil ca, nici dupa acest examen, posturile sa nu fie completate. „Din cate cunosc eu, pana in decembrie, se vor organiza, sistematic, sesiuni pentru admitere. Dupa 1 ianuarie 2008, nu stim ce dispozitii vom primi”. Intrebat daca proba scrisa este una cu un grad ridicat de dificultate, ni s-a raspuns: „Se da un test grila, cu 30 de intrebari, avand una sau doua variante de raspuns. Tematica este afisata, iar dupa parerea mea, nu este mult de invatat. Dar, este o simpla parere…”
Avantajele de a putea candida: spre deosebire de anii precedenti, candidatilor nu li se mai cere sa aiba stagiul militar satisfacut. Apoi, faptul ca, dupa doua luni de pregatire, ies la interventii avand statutul de subofiteri, parca nu-i de ici, de colea. Si totusi, numarul celor declarati admisi este destul de mic…

La fel si in tara

Prahova nu are un procent mai scazut al promovabilitatii, la nivel national, ci se inscrie in media admisilor din celelalte judete ale tarii. „Peste tot s-a inregistrat aceeasi rata a promovabilitatii, iar sesiuni lunare vor exista, din nou, peste tot. Sigur, pe noi ne intereseaza sa fie ocupate locurile, avem nevoie de oameni, dar nu putem angaja pe cineva care nu poate sa intervina prompt in caz de incendiu, de exemplu. Avem posturi in 11 localitati din judet, care sufera din lipsa de personal. Poate, pana la sfarsitul anului, sa ne completam cat, de cat efectivele. Si, de ce nu, sa fie ocupate celelalte locuri ramase vacante”.
(F.T.)