Spre deosebire de alte tari, sprijinul financiar primit din partea statului roman de catre producatorii de legume si fructe este infinit mai mic: 40.000 de lei. Uneori, insa, oamenii nu pot incasa nici macar acesti bani. Motivele sunt, dupa cum veti vedea, de-a dreptul absurde. Cel putin in cazul legumicultorilor din Balta Doamnei, despre care vom relata in continuare.
Potrivit OG. nr. 37/2005, pentru a beneficia de fondurile amintite (necesare amenajarii unui sediu, procurarii unui autovehicul frigorific sau a ambalajelor etc), legumicultorii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, intre care organizarea in grupuri de producatori (constituit din minimum 5 membri) si comercializarea, anual, a unei cantitati de legume in valoare de cel putin 10.000 de euro, pe baza de factura fiscala. Altfel, grupurile nu vor fi acreditate de Ministerul Agriculturii. Desi au indeplinit aceste cerinte, vestitii legumicultori din comuna Balta Doamnei n-au fost, inca, acreditati. De ce? Intrucat negustorii care le cumpara legumele direct din solare sau din camp, pentru a le revinde la oras, nici nu vor sa auda de facturi, ci folosesc borderouri de achizitie, pe care le pot rupe cand ajung cu marfa in piete. Altfel de unde ar mai castiga cat bietii tarani sau chiar mai mult?! „Pentru a cultiva si intretine un solar cu legume, noi muncim din ianuarie pana-n decembrie si, pe deasupra, platim impozit pe teren, cumpa-ram folia, semintele etc. In schimb, comerciantii pacalesc statul, prin evitarea preluarii legumelor noastre pe baza de factura. Daca am fi acreditati si noi, cu sprijinul financiar al statului ne-am construi un depozit de care avem mare nevoie pentru pastrarea, mai mult timp, in stare proaspata, a legumelor”, afirma Aurelian Ene, sef al unui grup de producatori.
In ceea ce ne priveste, asteptam ca institutiile abilitate sa se sesizeze din oficiu si, sa gaseasca o solutie impotriva samsarilor din piete, care traiesc, boiereste, pe seama umflarii artificiale a preturilor.