Cam in acest mod au dorit deputatii Horia Toma si Ion Luchian sa se inteleaga afirmatiile pe care le-au facut ieri, intr-o conferinta de presa, in care au abordat aspecte ce tin de cresterea pensiilor si raportul recent de tara al Comisiei Europene.
Cei doi parlamentari s-au referit astfel, la modalitatile prin care se poate asigura marirea pensiilor „celor aproximativ 6 milioane de pensionari din Romania, oameni care au trait in ultimii 16-17 ani cea mai grea perioada din viata lor, devenita o povara”. Si au vrut sa demonteze, mai intai, acuzatia – ca acest guvern nu se intoarce cu fata la popor – sustinand ca „cei 6 milioane de pensionari fac parte din poporul tarii”, iar pe de alta parte faptul atat de cunoscut ca „in politica romaneasca, daca faci ceva nu este bine, iar daca nu faci nimic iarasi nu-i bine !” Si, ca atare, au fost mentionate sursele care vor fi avute in vedere pentru a sustine financiar, sporirea pensiilor: cresterea economica (aceasta inregis- trandu-se inca din anul 2000), cresterea numarului de locuri de munca cu 2% si, implicit, a ariei de impozitare, cresterea salariilor – ceea ce inseamna contributii mai mari la sistemul de pensii, precum si sporirea continua a numarului investitiilor straine, toate putand sa asigure o crestere a produsului intern brut cu 10%. La acestea s-ar putea adauga si transferurile bugetare de la stat, la bugetul de asigurari sociale.
De asemenea, despre concluziile Raportului de tara – „interpretate ba triumfalist, ba fatalist”, s-a mentionat ca astfel de interpretari sunt generate de confuzii. In primul rand, pentru ca „Tarile UE nu sunt monitorizate, iar o perioada de doi ani guvernele (roman si bulgar, in cazul de fata) vor transmite rapoarte CE despre progresele inregistrate in sectoarele considerate deficitare de catre CE. Iar veridicitatea acestor raportari o garanteaza atat informatiile primite de la guverne, cat si opiniile ambasadorilor tarilor UE in Romania si Bulgaria, sau cele ale reprezentantilor societatii civile”.
Intrebati fiind, de ce, totusi, si despre Raport si despre majorarea pensiilor presedintele Basescu si fostul ministru al Justitiei – Monica Macovei au criticat cele doua documente, mergand cu para chiar la Bruxelles (ca fostii boieri la Inalta Poarta, ca sa schimbe domnul tarii”), deputatii Toma si Luchian au tinut sa precizeze: „Presedintele a avut formulari nefericite la adresa respectivelor documente. Dar, UE nu este dispusa sa primeasca lectii din partea tarilor nou promovate, chiar daca acestea reprezinta opinii ale unor sefi de stat. De asemenea, facandu-ne noi rau, noua insine, vom da un semnal extrem de negativ structurilor UE. In alte tari nu se intampla asa, reprezentantii altor state se apara intre ei, indiferent daca sunt din acelasi partid sau nu” (H.Toma). „Traian Basescu a pierdut pariul cu schimbarea Guvernului Tariceanu. A vrut capul lui Motoc dar nu l-a obtinut ! Acum, desi guvernul si poporul – pe care presedintele il foloseste ca scut in toate acuzatiile – au acelasi tel, Traian Basescu – ca personalitatea cea mai reprezentativa – pune piedici guvernului, pentru ca fiind, in continuare, presedinte al PD, vrea ca acest partid sa creasca in procentele electoratului”.
Leon CHIRILA