Busteniul este centru cultural international

Asa cum am mentionat intr-unul dintre numerele noastre anterioare, in perioada 1-7 iunie a.c., Busteniul va fi gazda primei editii a unui Festival International de Teatru, organizat sub egida UNESCO. Pe scena Casei de Cultura din oras vor fi prezentate publicului spectator – localnici si turisti, deopotriva – 15 spectacole sustinute de trupe si actori romani – 10 – precum si de formatii din Serbia, Mexic, Peru, Australia si China. Practic, reprezentatiile din tarile mentionate vor fi realizate de actori prezenti in aceasta perioada la Sinaia, in cadrul atelierelor specifice in care, tot sub egida UNESCO, sunt antrenati oameni de teatru din 25 de tari.
Aseara, in debutul festivalului teatral – care va face din orasul montan un adevarat centru cultural national si european – au evoluat renumitii actori ai scenei romanesti – Mariana Mihut si Ion Caramitru, in piesa lui Alexandr Galin – „Sorry” – regizata de Iouri Kordonsky.
Despre acest important eveniment, Constantin Spurcaciu – directorul Casei de Cultura ne-a declarat ieri: „Pentru noi, Festivalul International de Teatru UNESCO este un lucru extraordinar, pe care dorim sa-l permanentizam, pentru ca vrem sa promovam turismul cultural in aceasta perioada a anului. Acum sunt turisti in Busteni si, in general, in statiunile vecine, iar acestia vor constitui o parte importanta a publicului care va participa la spectacolele stabilite in programul manifestarii. Pe de alta parte, ne dorim sa formam un public fidel acestui gen de arta si, in acest sens, vom promova tot mai multe spectacole. Mentionez astfel, ca pe scena Casei de Cultura vor evolua si formatii studentesti – in cadrul unui festival de teatru al acestora, dar si copii care, de asemenea, vor avea rezervata o manifestare specifica de estrada”.
Pentru publicul interesat, ziarul nostru va mentiona, zilnic, programul festivalului. Astazi, de exemplu, de la ora 19, va fi prezentat spectacolul cu piesa „O noapte furtunoasa” – de Ion Luca Caragiale, in regia lui Gelu Colceag. Spectatorii vor avea ocazia sa-i revada – suntem convinsi – pe Maia Morgenstern, Monica Anghel, Mircea Rusu, George Ivascu, Ioan Gyuri Pascu si alti indragiti interpreti. Men-tionam totodata, dupa cum ne-a declarat directorul Casei de Cultura, ca cel de-al doilea spectacol prevazut pentru ora 21,30, – „Scrisori de dragoste” – va fi amanat din cauza unor probleme personale ale actorului Mircea Albulescu.
Leon CHIRILA