Zi de doliu national
Preasfintitul Vicentiu Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal, a anuntat ca trupul Preafericitului Parinte va fi depus astazi la Catedrala Patriarhala din Bucuresti si ca tot astazi se va decide data inmormantarii Preafericirii Sale. Scaunul Patriarhal va fi ocupat provizoriu de IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Premierul a precizat ca ziua funeraliilor va fi declarata zi de doliu national.
Traian Basescu: „A luat asupra sa grijile
pe care un regim opresiv le-a provocat”
„Cu echilibru si intelepciune parinteasca, Prea Fericirea Sa a strabatut grelele incercari ale istoriei recente a Bisericii, luand mereu asupra sa grijile, durerea si fragilitatea umana pe care un regim opresiv le-a provocat. Intalnirea cu Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, de care l-a legat o profunda afectiune spirituala, va ramane un moment plin de speranta in istoria universala a crestinismului”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale. „In aceste momente, presedintele Traian Basescu este alaturi de crestinii ortodocsi din Romania care au avut mereu in Prea Fericirea Sa un parinte a carui simplitate si caldura umana l-au insotit pe cea mai inalta treapta a demnitatii ierarhice la care a fost chemat. Dumnezeu sa-l odihneasca!”, mai scrie Presedintia.
Calin Popescu Tariceanu: „Patriarhul a pus
intotdeauna Biserica si tara pe primul plan”

Premierul Calin Popescu Tariceanu a adus un omagiu Patriarhului Teoctist, despre care a spus ca „a fost o persoana luminoasa, un om echilibrat si sfatos, care a pus intotdeauna pe primul plan interesele Bisericii si ale tarii”. „Sunt profund marcat de cuvintele sale blajine si intelepte care au marcat atatea generatii de tineri”. „Am invatat din indemnurile sale cat de importanta este apropierea de oameni, in special fata de cei nevoiasi… Fiecare intalnire cu Patriarhul a fost un indemn de a ne ajuta aproapele nostru, de a sprijini si a ajuta pe tot romanul”.
Procedura de alegere a succesorului
Noile prevederi ale Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane prevad ca Patriarhul este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, alcatuit mai bine de jumatate din laici, prin vot secret, dintre doi sau trei candidati desemnati de Sfantul Sinod. In cazuri exceptionale, se poate admite si un singur candidat. Cel care asigura locotenenta nu poate fi si candidat. Cand scaunul de Patriarh devine vacant, locotenenta patriarhala ii revine de drept primului ierarh ieparhiot, cu cea mai mare vechime „in functie”, adica in hirotonie. In caz de impediment sau refuz, urmatorului, si asa mai departe. Dupa 41 de zile de vacantare, se va convoca Sinodul pentru desemnarea candidatilor pentru scaunul de Patriarh. Dupa alegerea prezidiului Sedintei Sfantului Sinod, a celui care va conduce sedinta, a secretarului, asistentii arata cele doua urne goale in care se vor introduce buletinele de vot, care poarta pe unul dintre colturi stampila Sfantului Sinod si pe care sunt inscrisi, in ordinea dipticelui, ierarhii eligibili. La apelul secretarului de sedinta, fiecare votant primeste buletinul de vot si, mergand intr-un loc special amenajat, bifeaza, cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales. Dupa ce saruta Sfanta Evanghelie, depune buletinul in prima urna.
Presedintele numara buletinele, trecandu-le in urna urmatoare. Apoi desface fiecare buletin, il arata celor doi asistenti, citeste cu voce tare numele bifat si il depune in prima urna. Voturile sunt inscrise de secretar in dreptul numelui candidatului inscris pe lista.
Devine primul candidat desemnat cel care a obtinut majoritatea absoluta, adica jumatate plus unu din numarul de voturi valabil exprimate. La fel se procedeaza si pentru urmatorii candidati. In caz ca nu se intruneste majoritatea absoluta, se repeta scrutinul. In caz de paritate, decid sortii.
Alegerea noului Patriarh se va face in aceeasi zi in care au fost desemnati candidatii. Sedinta Colegiului Electoral Bisericesc este prezidata de Mitropolitul, Arhiepiscopul sau Episcopul cu cea mai mare veche hirotonie, daca nu se numara printre candidati.
Pe durata sedintei electorale, niciun membru al Colegiului nu poate parasi sala decat motivat, cu incuviintarea Presedintelui, care este asistat de doi sau trei membri mireni ai Colegiului, propusi cate unul de catre fiecare candidat la scaunul Patriarhal si aprobati de Colegiu.