Lotiunile de protectie impotriva soarelui au rolul de a va proteja pielea de efectele neplacute si nesanatoase ale radiatiilor ultraviolete. Confuzia creata de modul de folosire al acestor produse cu factor de protectie (SPF) poate pune in pericol sanatatea, mai ales a copiilor, acestia putand risca sa faca insolatie.
In primul rand, indiferent de tipul de piele, fiecare persoana – indiferent daca este bronzata sau daca are tenul mai inchis la culoare – are nevoie de o lotiune de protectie cu spectru larg impotriva radiatiilor solare. Este recomandat sa fie aplicata pe piele de fiecare data cand iesiti din casa si pe toata durata de timp in care va veti afla in lumina directa a soarelui. Potrivit specialistilor, toata persoanele sunt supuse potentialelor efecte adverse ale expunerii prelungite la soare. De retinut ca bronzul artificial, obtinut la saloanele de infrumusetare, nu reprezinta nici el un substitut pentru cremele de protectie impotriva radiatiilor UVA/UVB.
De asemenea, este important de stiut ca niciun astfel de produs nu este rezistent la apa suta la suta. Ca atare, lotiunea trebuie aplicata pe piele la fiecare cateva ore, potrivit instructiunilor producatorului. In plus, nicio crema nu ofera protectie pe toata durata zilei. Chiar daca are un factor de protectie mai mare de 50, tot este recomandabil ca produsul sa fie aplicat la fiecare doua ore sau chiar mai devreme, in special daca ati inotat sau daca ati transpirat abundent. O lotiune pentru plaja cu SPF 15 ofera protectie impotriva a 93% din razele UV, in timp ce un produs pentru plaja cu SPF 30 ofera protectie in proportie de 97%, deci, ideea potrivit careia produsele cu factor de protectie mai mare sunt mult mai eficiente este gresita.
Daca va pregatiti sa mergeti la plaja, este necesar sa aplicati crema cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare, deoarece este nevoie de timp pentru ca aceasta sa fie bine absorbita de piele. Nu este indicat sa asteptati pana in momentul in care va aflati pe plaja, in lumina soarelui, sau pana in clipa in care pielea da semne ca s-a inrosit, pentru ca perioada de timp in care nu veti fi protejat/a va fi si mai mare si riscati sa suferiti arsuri solare.
Daca va ganditi sa folositi un produs combinat, lotiune pentru plaja cu factor de protectie solara si crema/spray antiinsecte, s-ar putea sa nu fie cea mai buna solutie. Deoarece, lotiunea cu SPF trebuie aplicata din doua in doua ore, in timp ce spray-ul/crema impotriva insectelor se aplica mult mai rar. Specialistii considera ca solutiile anti-insecte slabesc actiunea factorului de protectie al cremelor pentru plaja.