Se solicita terenuri cu acte fictive

Explozia pe care o cunosc investitiile imobiliare si dorinta de a obtine bani buni din astfel de afaceri pare sa le fi luat mintile unor localnici din Baicoi. Aici, in ceea ce priveste activitatea de retrocedare a terenurilor – pe care fostii proprietari ar dori sa le valorifice – s-au creat mari probleme de-a lungul timpului si multi dintre acestia sunt inca nemultumiti de felul in care Comisia locala de fond funciar – si chiar cea judeteana – le-au solutionat cererile. Si acum, de exemplu, cele mai multe probleme ridicate in audientele primarului si ale viceprimarului sunt legate tot de aspecte ale aplicarii legilor fondului funciar.
Joia trecuta – 28 iunie, de exemplu – dintre cele opt persoane prezente la audientele viceprimarului Nicolae Fecioru, cinci si-au prezentat necazurile pe care le mai au cu pamantul. Necazuri, vorba vine, daca este sa luam exemplul lui Badia Iliescu. Acesta a solicitat, fata de terenul obtinut anterior inca o suprafata, dar pentru care nu avea documente legale. Ba, mai mult, pe o adeverinta mai veche, xerocopiata, a adaugat, usor de remarcat falsul, o noua suprafata si a venit cu respectiva jalba la Primarie. Fireste, facatura a sarit imediat in ochii celor din comisia de audiente – respectiv viceprimarul Fecioru si domnisoarele Mariana Popa (serviciul de Fond funciar) si Alina Constantin (jurista) – care i-au spus omului ce risca fortand nota unor retrocedari pentru care nu exista documente legale. Cum Iliescu nu ar fi singurul prin Baicoi care a procedat astfel, viceprimarul Fecioru ne-a explicat substratul acestor tentative de a obtine terenuri prin acte false: „Oamenii au simtit ca valoarea terenurilor a crescut vertiginos si vor sa le vanda ca sa obtina sumele care, fireste le sunt necesare. Nu neg faptul ca, practic, foarte multi dintre ei au avut terenurile pe care le solicita acum, dar, din actele pe care le mai au si pe care le prezinta Comisiei locale de fond funciar, nu rezulta si dreptul lor de a primi respectivele terenuri. Asa ca, singura varianta in rezolvarea cazurilor lor este cea a instantelor de judecata. Iar cazul lui Iliescu este clar; ceea ce a solicitat si pentru care a venit cu acte, a primit (pamantul – n.n.) pana la 1 decembrie 2006. Iar noua sa solicitare a mai fost analizata anterior si i-am raspuns dar, acum, a considerat ca poate insela vigilenta Comisiei, prezentand un document fara stampila, fara semnaturi autorizate”.
Nu putem incheia aceste randuri fara a atrage atentia si altor… amatori ca, totusi, o retrocedare se obtine pe baza unor acte legale.
Leon CHIRILA