Inceputul principalei perioade in care romanii prefera sa plece in vacanta (1 iulie – 31 august) readuce in atentie preturile practicate de hotelieri. Spre deosebire de Litoral, unde tarifele se majoreaza de la saptamana la saptamana, la munte, cele mai multe unitati de cazare mentin preturile constante pentru toata perioada verii. Astfel, turistii dornici sa-si petreaca zilele de odihna la Sinaia trebuie sa scoata din buzunar cel putin 95 de lei pe noapte, atunci cand opteaza pentru o camera la un hotel de doua stele, si pana la 300-340 de lei – daca vor sa aiba parte de confortul hotelurilor de patru stele. In cazul inchirierii garsonierelor sau a apartamentelor, tarifele se pot dubla sau tripla.

„Admirati strazile orasului”

Cei mai putin pretentiosi se pot resemna sa se instaleze la un hotel de doua stele, cu pozitie centrala, preturile percepute de aceste unitati de cazare variind intre 95 si 155 de lei pentru o noapte. Ca un amanunt inedit, sunt hoteluri de doua stele ale caror tarife se diminueaza pe masura ce camera este amplasata la un etaj mai de sus, dupa cum exista hoteluri care, pentru zilele de weekend, percep preturi distincte fata de cele percepute in cursul saptamanii. La polul opus, se situeaza unitatile de cazare care mizeaza pe tarif pausal: 100 de lei pe noapte, indiferent de etaj, de dispunerea camerei sau de zilele din saptamana in care turistii aleg sa le treaca pragul. Nici modalitatile de marketing nu sunt unitare: unii hotelieri au incredere in flerul clientilor si lasa sa se subinteleaga calitatea serviciilor pe care le ofera, altii tin mortis sa scoata in evidenta si cele mai banale amanunte: „Din balcoane se pot admira strazile orasului”, trambiteaza reclama unei unitati de cazare de doua stele, mentionand balconul printre dotarile camerei, alaturi de frigider, televizor si telefon.

Fite si fitness

Intre 180 si 270 de lei pe noapte trebuie sa plateasca cei care doresc sa-si petreaca vacanta intr-un hotel de trei stele, cel mai adesea in acest tarif fiind inclusa si contravaloarea micului dejun. Pretul minim pentru o noapte urca pana la 300 de lei, atunci cand este vorba despre hotelurile de patru stele, bani, in schimbul carora, clientul beneficiaza de mic dejun in regim de bufet suedez si de acces nelimitat la piscina, sauna, sala de fitness, jacuzzi. De asemenea, pentru cei cu familii numeroase, hotelurile pun la dispozitie apartamente care pot gazdui mai mult de patru persoane, pretul inchirierii acestora ajungand pana la 1.000 de lei pe noapte. Nimic din ce-au lasat acasa nu le va lipsi turistilor care opteaza pentru aceasta solutie: de la vesela si tacamuri, pana la masina de spalat vase si televizoare gigant, cu ecran din plasma. In multe cazuri, clientilor nu le-ar strica sa aiba la ei un calculator, intrucat preturile sunt afisate in euro.
Ionut STANESCU