* Liceul va avea trei ani
In doar doi ani este posibil ca testele nationale sa dispara, iar elevii care intra din toamna in clasa a saptea sa continue, fara examen, pana la clasa a noua, iar ciclul liceal sa dureze trei. Acestea sunt doar cateva dintre propunerile formulate de secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, pentru reformarea sistemului educational din Romania.
Aceste propuneri survin in urma raportului comisiei prezidentiale de specialitate care atrage atentia ca sistemul romanesc de invatamant are grave probleme de eficienta, echitate, relevanta si calitate. Zvetlana Preoteasa, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, propune ca elevul sa intre la scoala de la sase ani, in clasa pregatitoare, scoala primara sa fie de cinci ani, iar gimnaziul – alti cinci ani.
La finalul cate unui ciclu de studiu, se vor face testari ale elevului, pentru a fi clar cat de bine este pregatit si mai ales in ce directii isi poate dezvolta aptitudinile. Ciclul primar va dura de la clasa pregatitoare la clasa a patra, gimnaziul de la a cincea la a noua, iar liceul va avea trei ani. Pentru a continua studiile in ciclul liceal, elevul va avea un portofoliu ce va cuprinde notele de la tezele unice, recomandari din partea dirigintelui, a consilierului psiho-pedagogic si a parintelui.
Se vor elimina astfel testele nationale, iar elevul se va prezenta singur cu dosarul la liceul pe care si-l doreste. La finalul celor trei ani, absolventii vor da examenul de bacalaureat, insa numai intr-o singura sesiune.
Toate aceste masuri vor fi propuse in discutiile cu sindicatele si societatea civila, iar reprezentantii Ministerului Educatiei vor incerca sa dea, in toamna, o forma finala unui proiect de lege care sa plece de la aceste premise.