Dupa mai bine de cinci ani de la inceperea investitiei (care, initial, a fost estimata la circa 56 de miliarde lei vechi, pentru ca, astazi, valoarea ei sa se ridice la o suma impresionanta, de cateva ori mai mare), lucrarile de construire a cladirii Scolii Centrale au intrat pe ultima suta de metri. Temerile ca scoala nu va fi gata, la 15 septembrie, pot fi considerate, de acum, istorie.
Cauzele intarzierii nepermis de mari a finalizarii imobilului sunt multiple. Ele merg de la vointa politica a autoritatilor locale, pana la eternele disfunctionalitati in atragerea unor fonduri guvernamentale suplimentare, coroborate cu intarzierea clarificarii unor proiecte tehnice vizand componente ale cladirii (acoperisul curtii interioare, de exemplu). Luand in considerare nivelul constructiei din vara anului 2004, parca tot motivul politic ramane principalul «artizan» al tergiversarii: cu toate ca investitia a fost demarata energic si urmarita cu atentie de fosta administratie a municipiului, ea a fost continuata cu mai putina tragere de inima de catre actuala conducere a executivului local.
Recent, s-a terminat placarea cu polistiren expandat a peretilor exteriori, care vor primi, in final, o culoare caramizie. De lucru ar mai fi, dar, cum vara, constructorii lucreaza «la foc continuu», nu exista pericolul ca santierul sa nu dispara in urmatoarele doua luni. Cel putin asa sustin cele mai autorizate voci: primarul Horia Tiseanu, reprezentanti ai constructorului – societatea Edilconst si directorul unitatii, prof. Nicolae Necula. De treaba ar mai fi: pe la finalizarile interioare de zidarie, pe la realizarea instalatiilor sanitare, pe la amenajarea aleilor si a spatiilor verzi etc. Si asta nu ar fi totul, deoarece, ulterior, trebuie rezolvata corespunzator si etapa, nu mai putin importanta, a inzestrarii tuturor salilor cu mobilierul necesar si a dotarii laboratoarelor cu aparatura si materialele didactice adecvate. Nu va fi vaduvita, sub nici un chip, cocheta sala de sport de la subsolul cladirii. Una peste alta, important este ca nervii elevilor si ai parintilor (intinsi de aceasta intarziere pana la limita elasticitatii) se vor detensiona, in curand, atunci cand calvarul asteptarii va lua sfarsit.
Conducerea Primariei Campina este convinsa ca Scoala Centrala va fi terminata la jumatatea lunii august. Din experienta pe care am trait-o cu finalizarile celorlalte mari investitii din localitate, este totusi foarte posibil ca panglica de inaugurare sa fie taiata la inceputul lunii septembrie, cu doar cateva zile inainte de inceperea noului an scolar. Bine si asa! Ca doar traim in Romania, si asta (vorba unui june teleast bucurestean) ne ocupa (si ne preocupa) tot timpul.
Adrian BRAD