Alte dezacorduri gramaticale

Reproducem, intai, textele in formele lor gresite (cum au fost scrise de autorii lor), apoi le vom indrepta.
1. S.C. Argi Solutions S.R.L. Sisteme de executie cu cofraj pierdut din polistiren extrudat (Neopor) a structurilor din beton.
2. Noi, hidrologii, suntem depozitarii nu numai al unor multimi de date stiintifice legate de marele fluviu…
3. Stricaciunea si nelinistea pustieste satele pastorale din Romania.
4. De asemenea, repausul la pat si un regim alimentar corespunzator este foarte important deoarece nu exista inca medicamente care sa elimine virusul hepatitei A, boala mainilor murdare.
5. Dar mai ales de acum inainte va fi nevoie de Dumnezeu: fara El nu poate exista Adevar si Dreptate.
6. Constantin cel Mare a fost fiul imparatului roman Constantin Chlorus si a Sfintei Elena.
Am explicat, candva, pe indelete, in scrierea distincta „Articolul posesiv” ca acordul acestei parti de vorbire flexibile se face nu cu posesorul, ci cu obiectul posedat. Eroarea tipica (acordul cu posesorul) este prezenta si in textele 1,2 si 6.
Prin urmare, dezacordurile articolelor posesive din cele trei texte (1,2 si 6) ar fi fost evitate, daca autorii ar fi scris „ale structurilor din beton” (in primul text), „ai unor multimi de date stiintifice” (textul 2) si „al Sfintei Elena” (textul 6).
In ultimul text exista inca o greseala, dar nu de exprimare, ci de documentare, pe care o vom indrepta dupa ce vom corecta si dezacordurile gramaticale din textele 3,4,5. In toate aceste trei exemple subiectele gramaticale sunt multiple, ceea ce inseamna ca predicatele trebuie sa fie la persoana a III-a plural (ci nu la numarul singular), adica sa aiba formele „pustiesc” (in textul 3), „sunt foarte importante” (4) si „nu pot” (5).
Revenind la textul 6, este necesar sa precizam ca tatal Sfantului Imparat Constantin cel Mare se numea Constantiu Chlor, ci nu Constantin. In limba latina numele celor doi imparati romani arata astfel: Marcus Flavius Valerius Constantius (a trait intre anii 225 si 306; a domnit intre anii 305 si 306), tatal si Caius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (270-337; 306-337), fiul, adica Sfantul Imparat Constantin cel Mare.
Mihai Stere DERDENA

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentChivu – transfer la Inter
Articolul următorAngajam asasini