* „Boala albastra de fantana” poate fi fatala pentru copiii sub un an
Apa din fantani poate fi extrem de periculoasa si, de multe ori fatala pentru copiii mici. Si asta din cauza nitritilor – substante rezultate in urma descompunerii in apa a nitratilor. Cresterea concentratiilor de nitrati din apa fantanilor este cauzata, in primul rand, de lipsa de igiena. De asemenea, scaderea apei in sursele existente ridica gradul concentratiei de nitrati si nitriti aflati din abundenta in apa si sol. Conform cercetarilor medicale, efectele intoxicatiei cu nitriti se manifesta, in principal, la copiii de pana la un an, deoarece ficatul acestora nu este capabil sa filtreze nitritii care ajung in sange. Acolo, combinandu-se cu hemoglobina dau nastere unui alt tip de celula, metemhemoglobina, care are proprietatea de a nu putea fixa oxigenul. Intoxicatia acuta cu nitriti provoaca, la copilul mic, hipoxie tisulara (copilul se asfixiaza), afectiunea fiind cunoscuta si sub numele de „boala albastra de fantana“. Din acest motiv, apar, intr-o prima etapa, fenomenele cianotice (colorarea in albastru a pielii), iar, daca nu se intervine la timp, survine decesul. Simptomele sunt foarte usor de recunoscut, persoana afectata avand senzatie de sufocare. Copilul intoxicat poate fi salvat daca ii este administrata imediat vitamina C si albastru de metil. In cazul in care aceste medicamente nu sunt la indemana, medicul ramane singura salvare.
Important de retinut este faptul ca pericolul infestarii cu aceasta substanta este foarte mare atunci cand latrinele se afla la numai patru-cinci metri adancime si la o distanta mult prea mica de fantani. Un alt motiv il poate constitui fertilizarea solului cu ingrasaminte azotate si cu balegar. Nitritii nu se distrug prin fierbere, ci, mai mult, se concentreaza. Medicul de familie este cel care ar trebui sa anunte familiile care se alimenteaza cu apa din zonele supuse riscului de infestare cu nitrati – in mod special este vorba despre persoanele care traiesc la sat si care beau apa din fantanile aflate in curte.
Specialistii atrag atentia celor care beau apa din fantani ca este necesar sa verifice, permanent, calitatea acesteia, deoarece o concentratie mai mare de nitrati poate provoca decesul, chiar daca respectivul lichid a fost utilizat pentru prepararea unor alimente.
Mai mult decat atat, in conformitate cu un studiu publicat in 1998 sub egida Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, concentratiile masive de nitriti afecteaza pe termen lung evolutia psiho-motorie a copiilor. Cercetatorii au atestat o scadere cu pana la sapte puncte a coeficientului de inteligenta la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani care beau ape contaminate cu nitriti. De asemenea, acestia manifesta o scadere a imunitatii la agentii patogeni din apa si, implicit, o crestere a incidentei bolilor hidrice (deranjamente stomacale). In ceea ce priveste persoana adulta, nitritul ajuns in intestin se transforma intr-un produs numit nitrozamina, care provoaca diferite forme de cancer, printre care cel de colon.