Ieri, videoconferinta Ministerului Internelor si Reformei Administrative, programata la ora 10.00 si, avand ca tema seceta cu care se confrunta Romania a inceput cu o intarziere de o jumatate de ora. Motivul l-a constituit decizia de ultima ora a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu de a participa la sedinta. Dupa o scurta trecere in revista de catre ministrul Cristian David a masurilor luate pentru prevenirea si atenuarea efectelor secetei asupra populatiei si combaterea consecintelor diminuarii cantitatilor de precipitatii, premierul a tinut sa precizeze ca „nu suntem intr-o criza de apa, asa cum sugereaza, cu multa usurinta, unele posturi de televiziune, iar situatia creata de seceta nu e amenintatoare”, declaratie urmata de cateva sfaturi date autoritatilor locale si centrale. „Este foarte important ca populatia sa cunoasca ca Guvernul acorda subventii pentru irigatiile culturilor in valoare de 10 milioane/ha. Nu este posibil ca, din 700.000 ha care pot fi irigate si pentru care dispunem de banii necesari, sa se irige, la ora actuala, doar 200.000 ha. Toti factorii competenti, inclusiv autoritatile locale trebuie sa participe la o campanie de informare a cetatenilor pe aceasta tema”, a precizat Calin Popescu Tariceanu. De asemenea, primul ministru a propus initierea unei actiuni care sa porneasca de la nivel central, astfel incat persoanelor varstnice care nu se pot deplasa sa le fie asigurat necesarul de alimente la domiciliu, pentru a evita riscul deplasarii acestora pe timpul caniculei.
In ceea ce priveste domeniul sanitar, primul ministru a declarat ca autoritatile locale trebuie sa asigure stocul minim de medicamente in toate spitalele sau sectiile de urgenta, iar ministrului sanatatii i-a spus sa gaseasca „un medic destept care sa ne spuna cum ar trebui sa actionam in situatii de urgenta, nu sa vina pe urma la televizor sa ne dea sfaturi”.
Inspectoratelor teritoriale de munca premierul le-a transmis sa fie mai active, in sensul de a verifica daca masurile de protectie specifice caniculei se aplica si daca legea este respectata.
Nu in ultimul rand, primul ministru a sugerat autoritatilor locale sa identifice surse suplimentare de apa si chiar sa inceapa forarea unor puturi de adancime, ca rezerva in cazul in care seceta se va prelungi, iar cantitatile de apa se vor diminua considerabil.
In ceea ce priveste prognoza pentru perioada imediat urmatoare, reprezentantii Administratiei Nationale de Meteorologie l-au asigurat pe Tariceanu ca in urmatoarele doua saptamani temperaturile vor reveni la normal, urmand ca un alt val de canicula sa vina in perioada 16-22 iulie a.c.
Camelia NASTASE