Doar 8 milioane de romani

Romania va avea la sfarsitul acestui secol opt milioane de locuitori, daca rata natalitatii se va mentine scazuta. Consecintele economice sunt importante. Mai multi pensionari si mai putini oameni activi. Scenariul pesimist trasat de specialisti arata ca daca rata fertilitatii actuale se mentine, peste o suta de ani, in Romania vor mai trai doar 8 milioane de oameni. Consecintele negative nu vor intarzia sa apara. 115 persoane varstnice vor depinde de 100 de persoane adulte.
Specialistii sunt de parere ca exista mai multe cauze ale scaderii populatiei. Migratia externa este una dintre ele. Dintre romanii plecati la munca, 65% au varste intre 20 si 40 de ani si sunt persoane care pot aduce pe lume copii.
Romania nu este un caz particular in Europa. Si alte tari se confrunta cu aceeasi situatie. Ratele fertilitatii cele mai scazute se inregistreaza in Belarus, Ucraina si Polonia, pe cand cele mai ridicate sunt in Franta, Islanda si Turcia. Romania se afla la mijlocul clasamentului. Pentru ca populatia Romaniei sa se mentina ar fi nevoie ca rata fertilitatii sa fie de 2,1 copii la o femeie.