Ieri, a avut loc adunarea generala a Confederatiei UGIR 1903 – filiala Prahova, in prezenta presedintelui acesteia, Cezar Ioan Coraci si a prim-vicepresedintelui Mihai Pasculescu. In acest cadru, cel care detine presedintia importantului for patronal a prezentat cateva dintre performantele obtinute de UGIR in ultima perioada, subliniind ca, in prezent, aceasta reprezinta cea mai mare confederatie la nivel national, ce reuneste, prin cele 60 de federatii si organizatii patronale de ramura, 16 la suta din totalul salariatilor din tara si acopera 40-45 % din economia romaneasca. Mai mult decat atat, aceasta s-a structurat de o maniera flexibila si operativa, avand filiale in toate cele 42 de judete si organizatii la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare economica si fiind, din acest punct de vedere, singura confederatie care are o astfel de pliere teritoriala, in acord cu accentul care se pune, la nivelul Uniunii Europene, pe dezvoltarea euroregiunilor. La randul sau, presedintele interimar al filialei prahovene a UGIR 1903, Sebastian Ghita, a continuat aceste idei, prezentand activitatile si obiectivele locale si, mai ales, insistand pe necesitatea atragerii cat mai multor membri, astfel incat aceasta organizatie patronala sa-si poata demonstra, cu adevarat, in continuare, forta si reprezentativitatea in planul economic, dar si in cel al dialogului social. Nu intamplator, la nivelul judetului Prahova, confederatia UGIR 1903 este reprezentata in Consiliul Consultativ al AJOFM, Comisia de Dialog Social din cadrul Prefecturii, Consiliul de Administratie al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si in departamentul de munca din cadrul Tribunalului Prahova. Iar la nivel national, UGIR 1903 a stabilit, prin Comisia pentru Coordonarea Dialogului Social, principiile de reprezentare in comisiile tripartite organizate in institutiile statului si a participat, printre altele, la negocierea Contractului Colectiv de munca pentru anul 2007. Intr-un asemenea cadru de abordare matura a prioritatilor activitatii viitoare, dar si de consolidare a pozitiei confederatiei si a filialei prahovene ca structura reprezentativa in dialogul national si deopotriva international, s-a impus, aproape de la sine, problematica crearii mecanismelor ce pot asigura accesul la fondurile europene. Obiectiv ce argumenteaza, o data in plus, faptul ca Prahova are nevoie de un organism – cum este filiala confederatiei UGIR 1903 – care sa reuneasca fortele economice locale si sa le creeze cadrul optim in care acestea sa-si valorifice, in conditii de performanta, potentialul. Adaptand, astfel, la exigentele europene, misiunea unei institutii istorice care, inca de la infiintarea sa, in 27 ianuarie 1903, isi propunea sa sustina dezvoltarea industriei si modernizarea societatii romanesti.
Alegerea si completarea structurilor de conducere- ce au figurat ca punct distinct pe ordinea de zi a reuniunii de ieri – au devenit, astfel, inca un pas important in revigorarea activitatii filialei si atingerea obiectivelor propuse. Noua echipa care va coordona activitatea patronatelor prahovene reunite sub girul confederatiei UGIR 1903 este urmatoarea: presedinte – Sebastian Aurelian Ghita; prim-vicepresedinte – Radu Oprea; vicepresedinti: Iulian Badescu, Ciprian Ghioc, Adrian Moroianu; director executiv: Otilia Constantin.
In partea a doua a intalnirii, noua conducere a filialei Prahova a Confederatiei UGIR 1903 a organizat si prima sa conferinta de presa, pentru a-si face publice obiectivele majore pe care si le-a propus pentru viitorul apropiat. Nu inainte ca presedintele confederatiei, Cezar Ioan Coraci, sa se declare ferm convins ca o echipa formata din oameni tineri si inventivi va da un suflu, cu totul nou, intregii activitati a filialei prahovene. Dar si ca se va implica in problematica economica nationala, sustinand guvernantii in gasirea unor solutii viabile pentru rezolvarea problemelor reale, cum ar fi, de exemplu aprecierea, fara acoperire, a cursului monedei nationale, fapt care aduce mari pierderi exportatorilor, sau absorbirea fondurilor structurale. La randu-i, proaspat alesul presedinte al UGIR 1903-Filiala Prahova, Sebastian Ghita, avea sa sublinieze, intre altele, ca, precum intr-o adevarata familie, nu confruntarea da sens vietii comunitatii de afaceri locale, ci cooperarea, asigurarea unui echilibru intre partenerii de afaceri. ” In acest sens, a precizat acesta, ne dorim nu doar sa avem un dialog real cu autoritatile locale – respectiv Primaria Ploiesti si Consiliul Judetean, ci sa cooperam cat mai strans, pentru a determina cat mai multe dintre companiile straine sa investeasca in Prahova. Altfel spus, vom incerca sa ne reprezentam cat mai bine interesele, caci doar asa vom avea o economie de piata stabila. Daca nu vom reusi, atunci vom infiinta un canal paralel de atragere a investitorilor straini de calibru. Aceasta deoarece numai implicandu-ne in proiecte comunitare de anvergura, filiala noastra isi va putea mari numarul de membri si va deveni, astfel, un pilon de stabilitate in economie”.
Dumitru CONSTANTIN