Noi valuri in Consiliul Local Sinaia, urmare a unei propuneri de rectificare bugetara facuta de consilierii PSD. Acestia au solicitat acordarea a 300.000 de lei pentru inceperea construirii unei biserici in cartierul Platoul Izvor (cea veche a fost distrusa, anul trecut, in urma unui incendiu), indicand doua surse bugetare: veniturile obtinute din vanzarea si concesionarea terenurilor (200.000 de lei) si veniturile din sponsorizari (100.000 de lei). Pesedistii nu au indicat, insa, niciun sponsor pentru atragerea celor 100.000 de lei, lasand pe seama primarului sarcina de a-i gasi. Mai mult decat atat, din cele spuse de primar si recunoscute de consilierii PSD, preotul paroh din cartierul Platoul Izvor nu a definitivat, pana in momentul de fata, documentatia pe baza careia sa poata incepe construirea bisericii in viitorul apropiat. Asadar, Consiliului Local i se solicita alocarea unor bani a caror posibilitate de cheltuire este serios pusa sub semnul intrebarii. Desi imboldul initial al multora dintre consilieri a fost sa respinga aceasta propunere, apropierea de momentul alegerilor si prezenta catorva cetateni in sala de sedinte i-au determinat pe acestia sa o adopte, intr-o forma usor modificata, cu 16 voturi pro si doar o abtinere.

Un singur aliat

„In mod cert, oportunitatea realizarii unei biserici in cartierul Platoul Izvor a fost inteleasa de catre toti membrii Consiliului Local. Intrebarea sincera pe care vreau sa o adresez colegilor din PSD este urmatoarea: Cum ar putea Consiliul Local sa finanteze o cheltuiala pentru care, in momentul de fata, nu exista nicio documentatie? Cum ar putea Consiliul Local sa faca o plata in avans?”, a dorit sa stie consilierul pedist Nicolae Andrei. Acesta a adaugat ca „in mod sigur, suma pe care Consiliul Local o va aloca, pana la urma, pentru construirea bisericii din Platoul Izvor nu va fi doar de 200.000 sau 300.000 de lei ci, va depasi 1 sau chiar 1,5 milioane de lei”.
Raspunzand la intrebarea lui Andrei, consilierul pesedist Mihai Buzea a incercat sa justifice initiativa partidului sau spunand ca, in opinia sa, preotul paroh va fi stimulat sa obtina toate avizele si autorizatiile necesare construirii, daca va sti ca i s-au acordat, deja, niste bani: „Noi consideram ca daca, in acest moment, se aloca bani pentru inceperea lucrarilor, partea de proiectare si de eliberare a autorizatiilor va fi accelerata. In caz contrar, lucrurile vor fi tergiversate in continuare”.
Explicatia oferita de Buzea l-a nemultumit pe primarul liberal Vlad Oprea, care i-a acuzat pe pesedisti ca transforma „aceasta problema religioasa” intr-o tema de pe urma careia sa castige capital electoral. „Parintele paroh din Platoul Izvor, pana in prezent, nu a luat de la Primarie nici certificat de urbanism, nici autorizatie de construire pentru realizarea, in conditii legale, a acelei investitii”, a spus primarul. Oprea a mai tinut sa precizeze ca rectificarea bugetara propusa de pesedisti va putea fi facuta oricand, in viitor, atunci cand preotul va fi obtinut toate avizele si autorizatiile pentru demararea lucrarilor.
Cel care a gasit solutia de compromis prin care toti consilierii au cazut la pace a fost pedistul Ioan Bosco care a propus ca, in hotararea de consiliu, sa fie specificat ca suma de 200.000 de lei va fi acordata numai dupa ce un proiect de executie va fi prezentat (cei 100.000 de lei din „sponsorizari” au fost scosi din calcul).
Cine a fost, totusi, cel care s-a abtinut la vot? Consilierul peremist Constantin Sinca. „In absenta unui proiect, ar putea sa vina oricine sa ceara niste bani, de pilda, pentru construirea unui teren de fotbal. Daca dam 200.000 de lei pentru biserica, fara niciun proiect, atunci de ce sa nu-i dam si acestuia?”, a intrebat, retoric, reprezentantul PRM, care s-a dovedit a fi singurul aliat al primarului Vlad Oprea in aceasta disputa.
(I.S.)