Conservele sunt periculoase !
„Bacilul botulinic se gaseste in sol, pe fructe, pe legume, in intestinul pestilor si chiar si in intestinul omului. Orice aliment care nu este bine conservat si preparat, poate duce la multiplicarea bacilului botulinic in conservele respective”, spune dr. Luminita Luminos de la Institutul „Matei Bals”, in contextul panicii create de diagnosticarea unor persoane cu botulism. Specialistii contrazic astfel psihoza creata la adresa conservelor de ton. Dintre cazurile de botulism, unul singur a fost atribuit unei conserve cu ton. O conserva pe care nimeni n-a gasit-o. Institutul Cantacuzino a descoperit toxina botulinica de tip E doar in probele bolnavului. In conditiile in care, de exemplu, conservele de ton din Thailanda, principalul furnizor al acestui produs in Uniunea Europeana, sunt procesate la temperaturi de pana la 400 de grade Celsius, specialistii spun ca toxina se dezvolta mai ales in conservele lasate deschise. „Sunt uneori conditii de igiena foarte precara care pot duce la contaminare si daca se consuma din aceeasi conserva mai mult timp. Odata desfacuta conserva, trebuie consumata. La temperatura camerei, in camara, se multiplica bacilul acolo, in conserva respectiva”, spune dr. Luminos. Pregatirea corecta a conservelor inlatura pericolul. In acest an, botulismul a ucis deja un om in judetul Mures. Potrivit Ministerului Sanatatii, cele mai multe cazuri au fost provocate de conserve preparate in casa. In doar cateva a fost vorba de conserve preparate industrial: ton, macrou sau pateu de ficat.