Anuntat cu surle si tobe de catre ministrul sanatatii Eugen Nicolaescu, Programul National de evaluare a starii de sanatate a populatiei – prin intermediul caruia fiecare roman poate beneficia gratuit de un set de analize medicale – trebuia sa inceapa la 1 ianuarie 2007. Insa, acesta a fost amanat pentru aprilie, apoi pentru iunie si, mai nou, pentru luna iulie. Daca se va da startul acestei campanii nationale si ce trebuie sa stie fiecare cetatean, am incercat sa aflam de la medicul Simona Schnelbach, presedinte al Societatii Medicilor de Familie – filiala Prahova.
– Doamna doctor, s-a decis, in sfarsit, data la care va incepe campania de evaluare a starii de sanatate a populatiei?
– Acum aproximativ doua saptamani, la Bucuresti, a avut loc o conferinta organizata de Ministerul Sanatatii Publice, la care au participat si reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, ai medicilor de familie si directori de spitale, in urma careia s-a prevazut ca la 1 iulie 2007 sa demareze programul de evaluare a starii de sanatate a romanilor. Chiar in aceasta saptamana, medicii de familie din judet vor fi informati despre modalitatea de derulare a campaniei urmand, printre altele, sa incheie un contract de colaborare cu laboratoarele de analize hematologice, atat din cadrul spitalelor cat si din unitati private. Medicii de familie vor fi instruiti cu privire la modul in care se realizeaza introducerea informatiilor despre pacienti in baza de date si cum trebuie sa procedeze pentru a identifica toti pacientii de pe liste.
– Care sunt demersurile pe care trebuie sa le faca prahovenii?
– La sedinta amintita am fost informati ca toti romanii vor primi acasa, cate un plic, care va contine o scrisoare cu indicatii si doua taloane. Cu aceste taloane (unul pentru medicul de familie si un altul pentru analizele de laborator), pacientii vor merge la cabinetul medical. Este necesar ca fiecare persoana sa mentina o legatura stransa cu doctorul, pentru a afla data la care este programat pentru evaluarea starii de sanatate. Fiecare pacient va fi programat pentru examenul clinic in functie de luna de nastere, medicul de familie urmand sa intocmeasca o riscograma individuala, pentru a stabili care sunt analizele de care pacientul are nevoie. Setul de analize (se vor lua mostre de urina si sange) este diferentiat pe grupe de varste si se face in functie de fiecare persoana in parte, totul pentru depistarea unor afectiuni cu risc major: diabet, anemii, hepatite, boli renale si cardio-vasculare. De asemenea, rezultatele vor fi evaluate de medicul de familie, care va decide daca este cazul efectuarii unor analize suplimentare. Pe de alta parte, pentru prahovenii nedeplasabili se incearca organizarea unui punct de recoltare mobil, care sa se deplaseze la fiecare bolnav.
– Persoanele neasigurate beneficiaza de aceasta evaluare?
– Prin aceasta campanie vor avea acces, gratuit, la evaluarea medicala, toate persoanele indiferent ca sunt sau nu asigurate. Tot ceea ce trebuie sa faca este sa se adreseze medicului la care sunt luate in evidenta. Pacientii nu vor plati nimic, costul programului fiind suportat din bugetul de stat. Insa, cei diagnosticati cu anumite afectiuni – ce nu intra in Programele nationale gratuite – vor fi sfatuiti sa dobandeasca aceasta calitate de asigurat, pentru a-si putea continua tratamentul. De altfel, in Prahova sunt peste 100.000 de neasigurati. La sfarsitul acestui program, care ar trebui sa dureze pana la mijlocul anului viitor, Ministerul Sanatatii vrea sa stie care sunt bolile de care sufera romanii.
Ana-Maria Dragomir