Daca ati fost diagnosticat cu hipertensiune, medicii specialisti v-au prescris, probabil, medicatia necesara pentru a tine sub control tensiunea arteriala. Insa, un regim alimentar potrivit va poate ajuta, de asemenea, in stabilizarea tensiunii arteriale. Si caldura in exces face ca inima sa fie suprasolicitata, tot din acest motiv aparand si emotiile negative, precum nerabdarea sau tristetea. In general, o dieta indicata in hipertensiune trebuie sa fie saraca in sodiu, in grasimi saturate si colesterol, dar sa fie bogata in antioxidanti si vitamine, in potasiu si magneziu. Nu inseamna ca trebuie sa fie consumate numai anumite alimente, cel mai important lucru este acela de a limita consumul acelor produse care determina o crestere a tensiunii arteriale.
Solutia cea mai indicata in acest caz este sa va preparati singur alimentele si sa renuntati la mancarea semi-preparata, care in general contine mult sodiu, grasimi saturate si colesterol si foarte putini nutrienti. Doza zilnica recomandata de sodiu in cazul persoanelor hipertensive este mai putin de 3.000 mg/zi.
De regula, toate fructele si legumele sunt indicate, fiind sarace in grasimi, colesterol si sodiu. Insa, cele mai nutritive sunt alimentele bogate in magneziu si potasiu (doua minerale care scad tensiunea arteriala), precum: fructele uscate, bananele, fasolea neagra, alunele nesarate, laptele din soia, spanacul etc. De asemenea, se mai pot consuma iaurturi degresate, biscuiti, pui, conserve de ton in apa, carne de porc slaba. Nu sunt recomandate bolnavilor hipertensivi alimentele bogate in grasimi, legumele congelate sau conservate, chipsurile, produsele de patiserie, carnea afumata, sunca, muraturile foarte sarate.
Aceste recomandari alimentare sunt benefice in cazul persoanelor hipertensive. Insa, exista si cazuri speciale in care nu aveti voie sa adaugati in dieta unul dintre alimentele mentionate. Aceste situatii apar atunci cand, pe langa hipertensiune arteriala, se adauga si alte probleme de sanatate. Numeroase studii au demonstrat ca hipertensiunea este ereditara, asadar trebuie sa acordati atentie mare, daca ati avut asemenea cazuri in familie.