Codrut Telegescu este agent-sef si responsabil cu serviciul de proximitate la Politia din Sinaia. De asemenea, este membru al Consiliului parohial al Bisericii „Sfantul Ilie” si una dintre vocile de baza care psalmodiaza in corul acestui lacas de cult. „Politistul de proximitate are ca principala atributie identificarea starilor conflictuale. Ori direct, in teren, prin relationarea cu cetatenii, ori in urma reclamatiilor pe care cetatenii le fac la sediul Politiei. Lumea ma cunostea de pe vremea cand eram sectorist. Conceptul asta de „proximitate”, provenit din Elvetia, e un pic cam greoi. Cei cu mai putine clase se intreaba ce-o fi aia proximitate? Ce termen alambicat e asta? Prostitutie, prostime, promiscuitate, proxenetism – le confunda. «Aha, dumneavoastra sunteti cu prostituatele!», imi zic oamenii. «Nu, nu, e vorba de cu totul altceva»”, povesteste agentul cum se prind cetatenii in hatisurile limbii romane.
Cu masina, calare sau altminteri, cum isi supravegheaza politistul teatrul de operatiuni?
„Merg foarte mult pe jos. Chiar daca as avea un mijloc de transport, eu trebuie sa fiu vazut tot timpul pe jos. In masina, n-ar putea sa ma opreasca nea Gheorghe, care si-ar aduce si el aminte ca are o problema pe care s-o spuna la Politie”.
Un caz mai aparte care sa-i dea de furca politistului, o speta care l-a facut sa nu doarma noaptea? „Un nene mai in varsta vine aproape in fiecare zi la Politie sa reclame ca vecinul lui de apartament are un aparat si-i transmite unde prin perete, si-i arunca sageti in suflet si in inima si nu-l lasa sa doarma. Vecinul, bineinteles, n-are niciun aparat, insa, ca sa-i domolesc angoasele acestui nene, ii vorbesc frumos, il consiliez si il calmez”. Ce eficienta are acest tratament? „24 de ore! A doua zi, nenele vine iar la Politie si zice «Trimiteti un echipaj fiindca vecinul meu are niste sulite sub pat!»”.
Ce crede politistul ca ar trebui reformat in aceasta lume prin care zilnic se plimba pe jos si, pentru a carei izbavire, saptamanal, canta in corul bisericii? „Ar trebui sa fim un pic mai maleabili si mai intelegatori unii cu altii. Pentru niste lucruri minore, pentru care nu ar trebui sa se ajunga la Politie, de multe ori iese scandal”.
De ce se cearta oamenii, si-i doare-n cot si de slova Evangheliei, si de buchile Codului Civil, si de epoletii politistilor? „Stiu eu? De rai, de neintelegatori! Nu vor sa lase de la ei. Cei care vin la biserica sunt, totusi, mai pasnici, mai maleabili, pentru ca, la biserica, inveti sa fii intelegator. Daca ai doua camasi, inveti sa-i dai si celui care nu are deloc una dintre ele. Inveti sa fii om”, propovaduieste agentul. „Cei care nu invata in niciun fel si de niciunde inseamna ca sunt mai nervosi de la natura. Asa s-au nascut ei. Nervosi !”
Ionut STANESCU