Prin luna martie a.c., scriam despre nobila intentie a unei ONG din Breaza – intitulata „Eureco” – de a contribui la mai buna gospodarire a orasului, prin preocuparea de a determina cetatenii sa depoziteze selectiv deseurile, resturile menajere din gospodarii. Eureco – pe baza documentatiei aprobate – a primit 10.000 de euro pentru a-si indeplini obiectivul din proiect si credeam – dupa cum, de altfel scriam, la vreo luna si jumatate – ca s-ar fi multumit sa incaseze banii si sa faca doar publicitate. Lucrurile, insa, nu au stat astfel deoarece acum, Eureco si Primaria Breaza, carora li s-a alaturat si SC Floricon Campina – operatorul de salubritate care actioneaza in oras – au ce raporta pentru a-si justifica promisiunea facuta localnicilor. Florentin Marin, inspectorul de mediu al Primariei, ne declara astfel, ca „programul privind colectarea selectiva a deseurilor se desfasoara conform proiectului, in acest sens procurandu-se 10 containere (foto), in scopul amplasarii in zonele stabilite. Acestea sunt destinate depozitarii hartiei si cartoanelor, iar altele pentru peturi (recipientii din plastic)”. Primii care vor da proba „de foc” a depozitarii selective a deseurilor vor fi locuitorii din zonele blocurilor – respectiv din Asociatia Parc 1 si Asociatia nr. 2 – Piata.
In acelasi timp, s-au procurat saci de plastic pentru a fi distribuiti locuitorilor de pe strazile Miron Caproiu, V. Alecsandri, Eternitatea, Bulevardul Eroilor si Bulevardul Nou, gospodarii primind circa 800 de saci, in care sa-si expedieze deseurile si resturile menajere.
In ceea ce priveste ridicarea materialelor depozitate in containere si saci, Florentin Marin ne-a precizat ca „Primaria a incheiat un contract cu “Floricon” pentru ca aceasta operatiune sa se desfasoare pe baza de grafic. Astfel, de la blocuri, deseurile se vor ridica o data pe luna – in zilele de luni si vineri, iar de la agentii economici, pentru preluarea deseurilor din hartie si carton – saptamanal. Iar ca imaginea orasului sa fie cat mai placuta ochiului trecatorilor – localnici sau musafiri – cu acelasi operator s-a stabilit intretinerea strazilor centrale, care sunt maturate zilnic.
L. CHIRILA