Ieri, a fost prima zi a examenului de bacalaureat, care a debutat cu proba orala la Limba si literatura romana. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Prahova, dintre cei aproximativ 8.000 de candidati, 1078 provin din seriile anterioare, incercandu-si chiar si pentru a treia oara sansa de a obtine diploma de maturitate. Acestia platesc o taxa de examinare de 190 de lei, pentru toate probele sustinute, dintre care 40 de lei pentru prima de la Limba si literatura romana si 30 de lei pentru cate o alta proba. De asemenea, acestia ne-au mai declarat ca, din fericire, ieri, nu au fost inregistrate probleme la niciunul dintre cele 21 centre de testare. De altfel, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioada si pentru a se evita incidentele neplacute, in centrele de examen s-au adus sticle cu apa minerala.
Examinarea orala la Limba si literatura romana continua si astazi, de la ora 8.00 la 18.00, prima proba scrisa fiind la aceeasi materie, programata pe 29 iunie.
A. Dragomir

Proba de sport, dupa orar de canicula

Ministerul Educatiei a decis ca absolventii de liceu care vor sustine proba de sport la bacalaureat (in Prahova, 1.000 de candidati alegand aceasta proba) sa dea examen incepand cu ora 7.00 sau dupa ora 18.00, pentru a evita acele perioade ale zilei in care caldura le-ar putea pune sanatatea in pericol.
„In functie de numarul candidatilor, ministerul a decis ca probele sa inceapa la 7.00 sau dupa 18.00, pentru a evita caldura”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Cristian Alexandrescu.
Fiecare centru de examen trebuie sa asigure cantitatile de apa necesare elevilor, prin fonduri de la Consiliile Locale, a precizat Banu.

Testele nationale – desfiintate

Testele nationale ar putea fi desfiintate declara ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei. El si-a motivat afirmatia, spunand ca examenele de absolvire a gimnaziului reprezinta un sistem de evaluare nepotrivit. In schimb, Cristian Adomnitei a propus ca elevii sa fie evaluati constant din primul an de gimnaziu. Masura va fi inclusa in noul pachet de legi privind invatamantul din Romania, care va fi prezentat Parlamentului, cel mai probabil, in luna septembrie.