* Osemintele bravilor ostasi isi gasesc odihna in 29 de state ale lumii
Eroii nu mor niciodata Pentru natiunile din care s-au nascut.
G. Carducii

Anul acesta, la 17 mai, intreaga crestinatate ortodoxa sarbatoreste Ziua Inaltarii Domnului nostru Iisus Hristos. Tot in aceasta zi, poporul roman isi comemoreaza Eroii Neamului.
Omagierea eroilor neamului si cultul stramosilor sunt componente ale spiritualitatii romanesti in perpetua lupta dusa pentru realizarea idealurilor sfinte de libertate, independenta si unitate nationala.
La aceasta sfanta sarbatoare, de praznuire a 40 de zile de la Invierea lui Hristos, clopotele Mitropoliei, ale Bisericii Ortodoxe Romane vor bate pentru Inaltarea Mantuitorului, dar si pentru cinstirea celor care s-au jertfit pe campurile de lupta.
Marile jertfe ale neamului romanesc in razboiul de indepen-denta nationala din anii 1877-1878, in razboiul de intregire nationala din 1916-1918, ca si in timpul celui de-al doilea razboi mondial au probat vointa nestramutata a poporului roman de a supravietui tendintelor de dezmembrare a statului independent.
Evocand acele evenimente de aleasa inaltare sufleteasca, contemporanii nu au dreptul sa uite invatamintele istoriei. Ei au datoria sa le transmita si generatiilor viitoare.
In hronicul vremii sta scris, cu litere de aur, ca, in glorioasa istorie a poporului roman, lupta pentru apararea dreptului sacru la libertate, pentru unitate si neatarnare a constituit o permanenta definitorie a existentei si a devenirii noastre, ca ea a fost, este si va fi – dupa fericita expresie a lui Mihai Eminescu – “suma vietii noastre istorice”. Fauritori ai unei stravechi, trainice si originale civilizatii in vatra stramoseasca, romanii au fost siliti, de-a lungul existentei lor, sa infrunte tendintele marilor imperii care incercau sa inabuse ridicarea sa la viata politica proprie, aparandu-si, cu strasnicie, glia strabuna, unitatea de limba si de neam, independenta si suveranitatea nationala. Ne trebuie mult timp sa numim campurile de lupta, ne trebuie mult spatiu sa-i evocam pe toti bravii nostri soldati care, pe uscat, pe Dunare, in vazduh, pe mare, au dat probe atat de stralucite de eroism si de vitejie, varsandu-si sangele pentru eliberarea si independenta Patriei, precum si a altor tari de pe batranul nostru continent, contribuind prin aceasta la apararea civilizatiei europene. Posada, Rovine, Nicopole, Baia, Vaslui sau Podul Inalt, Razboieni, Calugareni, Selimbar, Plevna, Rahova, Grivita, Marasti, Marasesti, Ploiesti, Oarba de Mures, Cluj, Carei – sunt numai cateva campuri de batalie pe care ostasii romani au inscris, prin eroismul lor, dus pana la sacrificiu, pagini nemuritoare in istoria nationala si universala.
Pana in prezent, au fost identificati aproape 500.000 de militari romani cazuti in lupte sau decedati in prizonierat in perioada 1877-1945 si inhumati atat in tara, cat si in unele state europene si ale Asiei. Acestora li se alatura cei peste 300 de Eroi martiri din randurile armatei, cazuti la datorie in decembrie 1989.
Intrucat, dupa 1948, timp de peste 40 de ani, preocuparile pentru cinstirea eroilor neamului au scazut in intensitate sau au dobandit un caracter selectiv si preponderent propagandistic, formal, incepand cu anul 1990, s-a desfasurat o actiune sustinuta de identificare a tuturor celor care s-au jertfit in timpul campaniilor militare. Aceasta actiune intreprinsa de Ministerul Apararii Nationale a contribuit la localizarea celor aproape 100.000 de Eroi militari inhumati in alte state ale lumii, dupa cum urmeaza:
* 50.233 dintre acestia au cazut in lupta si sunt inhumati in urmatoarele tari: Austria (15), Bulgaria (152), Federatia Rusa (1.818), Republica Moldova (4.952), Slovacia (16.577), Ucraina (18.153) si Ungaria (8.566).
* 45.360 militari romani – proveniti din randul prizonierilor de razboi, cazuti la inamic in cele doua conflagratii mondiale sau dezarmati de catre Armata Rosie si dusi in captivitate, dupa 28 august 1944 – au decedat si sunt inhumati in 27 de state: Albania (primul razboi mondial – 193 militari), Armenia (al doilea razboi mondial – 175), militari, Austria (primul razboi -2.455), Azerbaidjan (al doilea razboi – 162), Belarus (al doilea razboi -188), Belgia (primul razboi – 11), Bosnia-Hertegovina (primul razboi – 60), Bulgaria (primul razboi – 2.210), Croatia (primul razboi – 1), Estonia (al doilea razboi – 12), Federatia Rusa (al doilea razboi – 17.400), Franta (primul razboi – 3.113), Georgia (al doilea razboi – 303), Germania (primul razboi – 3. 802), Grecia (primul razboi – 97), Italia (primul razboi – 1.239), Iugoslavia (primul razboi – 3.439), Kazahstan (al doilea razboi – 943), Letonia (al doilea razboi – 1), Lituania (al doilea razboi – 2), Macedonia (primul razboi – 1.114), Republica Moldova (al doilea razboi – 14), Polonia (primul razboi – 2.770). Slovenia (primul razboi – 448), Turcia (primul razboi – 423), Ucraina (al doilea razboi – 6.847), Uzbekistan (al doilea razboi – 10).
* In total, aproximativ 95.593 de militari romani, cazuti in timpul unor conflicte internationale, sunt inhumati in 29 de state ale lumii.
Lor, celor cazuti departe de tara, li s-au alaturat, in supremul sacrificiu, alti aproape 400.000 de eroi pe care ii intalnim, practic, in toate zonele tarii, in cimitire militare si mausolee ce dovedesc faptul ca istoria Romaniei, prezenta si viitoare, a fost faurita prin contributia decisiva si prin vitejia ostasilor romani.
Memoriei tuturor militarilor ce odihnesc departe de tara sau in pamantul patriei, ii suntem datori nu numai cu evocarea si amintirea faptelor si a sacrificiului lor suprem, ci si cu dorinta sincera ca noi, contemporanii, prin tot ceea ce facem, sa fim la inaltimea exemplului lor sublim.
Traditia romaneasca a venerarii eroilor are o dubla semnificatie – religioasa si laica – radacinile acestei practici avand profunde valente morale, civice, militare inca de la inceputurile existentei noastre istorice.
Dupa 1989, s-a cristalizat o preocupare constanta pentru punerea in valoare a patrimoniului istoric si militar, in scopul cinstirii eroilor neamului. Data de 30 mai 1995 a marcat concretizarea acestei preocupari in Legea nr. 48, prin care Parlamentul Romaniei a proclamat sarbatorirea anuala a Zilei Eroilor odata cu marea sarbatoare crestina a Inaltarii Domnului.
De ziua Eroilor Neamului, sa aducem prinosul recunostintei noastre vesnice tuturor ostasilor romani care s-au jertfit pentru Tara; celor care, in credinta inexorabilei victorii, au udat, cu sangele lor, pamantul sfant al Patriei.
Sa depunem, la mormantul eroilor neamului, o lumanare, o floare, o lacrima, in semn de adanc omagiu si pioasa aducere-aminte.
prof. Eugen Stanescu – director adjunct al
Muzeului Judetean de Istorie si
Arheologie Prahova