In ultima vreme, tot mai multi adolescenti aleg cele mai bizare metode de a-si arata nemultumirea fata de o anumita problema, aparent banala pentru unii adulti. Fie aleg sa se sinucida, fie savarsesc diverse infractiuni, ajungand uneori chiar la crima, cum este si cazul recent din Drobeta-Turnu-Severin, in care o eleva in varsta de 14 ani, a injunghiat o colega de clasa. In acest sens, am discutat cu Adriana Nedelcu, profesor coordonator in cadrul Centrului Judetean de Asistenta Psihopedagogica – Prahova (CJAP), pentru a afla care sunt nemultumirile si problemele cu care se confrunta tinerii din ziua de azi.
– Vin tinerii sa ceara consiliere psihopedagogica ?
– Consilierii care lucreaza, in prezent, in cabinetele de asistenta psihopedagogica sunt foarte solicitati de catre elevi. In semestrul I al acestui an scolar, peste 6.000 de elevi prahoveni au apelat la consiliere, iar pentru cel de-al doilea, statistica este in curs de finalizare; dar, comparativ cu prezentele din prima parte a anului, numarul lor a crescut. Acestia sunt multumiti de existenta unor astfel de cabinete si simt ca discutiile cu specialistii ii ajuta sa se cunoasca mai bine si sa depaseasca anumite probleme. In Prahova, in subordinea CJAP se afla 19 astfel de cabinete si 24 de consilieri in terapie educationala, dintre care 10 – pe langa unitatile de invatamant din Ploiesti, aceasta consiliere vizand, de fapt, o relatie de ajutor stabilita intre o persoana specializata – asistentul centrului nostru – si tanarul care solicita acest ajutor.
– Concret, care sunt problemele despre care vor sa discute tinerii la cabinetele de asistenta psihopedagogica?
– Dificultatile care ii fac pe elevi sa ne solicite ajutorul sunt legate de diverse motive: teama de corigenta, o nota proasta, certuri cu profesorii ori cu parintii, o deceptie sentimentala. In general, problemele cu care se confrunta copiii din ciclul prescolar sunt cele legate de logopedie. Din pacate, din ce in ce mai multi au dificultati de exprimare si nu pot articula corect sunetele. Acestia au nevoie de foarte multa atentie, pentru ca recuperarea se face greu, cu pasi mici, dar siguri. Lipsa parintilor, care pleaca in strainatate pentru un trai mai bun, este unul dintre motivele pentru care foarte multi copii sufera de timiditate si deficiente in vorbire. Copiii din clasele I-IV vin, mai ales, la sugestia invatatorilor, care observa ca nu se pot integra sau ca fac fata mai greu la cerintele de la scoala. Incepand cu clasa a V-a, elevii din ciclul gimnazial vin singuri, acestia confruntandu-se cu probleme legate de natura comportamentala: conflicte intercolegiale (certuri, imbranceli, uneori si agresiuni fizice). Foarte multi dintre ei marturisesc, in cadrul sedintelor de consiliere, ca nu au o relatie buna cu parintii, declarandu-se nemultumiti de presiunile la care sunt supusi de catre acestia, pentru a lua note mari.
– Ce se intampla cu elevii de liceu care sunt la varsta adolescentei, cunoscuta ca fiind o perioada mai dificila?
– Intr-adevar, adolescentii se confrunta cu cele mai mari probleme, iar motivele acestora sunt diverse: dificultatile materiale, esecurile personale, scandalurile in familie sau cu prietenii, generate, uneori, si de consumul de alcool etc. Ei trebuie asistati si ajutati sa depaseasca tentatii ca drogurile, alcoolul, violenta sau furtul. Pe de alta parte, unii dintre ei sunt nemultumiti chiar de sistemul de invatamant, pe care il considera vinovat de ritmul solicitant si de transformarile dese la care sunt supusi. De asemenea, ei cer, in principal, sfaturi pentru orientarea carierei si doresc sa faca teste de cunoastere a aptitudinilor. Tocmai in sprijinul acestora se deruleaza, in prezent, un program initiat de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Prahova – “De la Scoala, la profesie, spre cariera“ – prin intermediul caruia, elevii pot urma cursuri de pregatire pentru viitoarea lor profesie. Specialisti ai AJOFM ii invata cum sa redacteze un CV, cum sa se prezinte la un interviu pentru a avea succes, cum sa isi negocieze salariul etc. Se doreste ca tinerii sa constientizeze propriile capacitati si limite, sa le accepte si sa manifeste o atitudine pozitiva fata de ei insisi.
Ana-Maria Dragomir