Laguna din Aleea Dichiu
Locatarii unui bloc din Sinaia, de pe Aleea Dichiu, traiesc, de cativa ani buni, intr-o stare disperata. La subsolul imobilului lor, periodic, se aduna un adanc strat de apa. Apa pluviala sau dejectii, dar si ambele, nimeni nu stie exact, desi, din cauza mirosului si a abundentei, cea de-a doua varianta este cea mai plauzibila. Din canalizari invecinate sau mai indepartate, din infiltratii, iarasi nu stie nimeni. Oamenii care locuiesc la parter – cei mai afectati – si-au pus fasii de pasla sub covoare si stau in casa incaltati cu pantofii, doar-doar n-or mai simti umezeala de dedesubt. De duhoarea insuportabila care se degaja de la subsol nu pot scapa, insa, nicicum. Apa balteste in acest fel pana cand sunt chemati pompierii, a caror autospeciala e singurul utilaj capabil sa asaneze incaperea. „In ultima luna, pompierii au venit de doua ori, iar din toamna incoace, de vreo opt ori”, spune o pensionara.
Un subsol fara cap. Si fara coada
Din cate relateaza locatarii blocului, situatia aceasta – doar ca nu la fel de grava – persista inca de la darea blocului in folosinta, in 1963. Atunci, la subsol, a fost montata o centrala termica foarte mare, care deservea intregul cartier Izvor. Din cauza faptului ca blocul si instalatia fusesera proiectate gresit, din cand in cand, centrala era inundata. Sistemul fusese, insa, prevazut cu o pompa, care, printr-un orificiu nemaicunoscut astazi, evacua apa imediat ce patrundea in incapere. Dupa anul 2000, cand, in Sinaia, lumea a renuntat la incalzirea centralizata, instalatia de la subsol a devenit inutila, revenind in administrarea Primariei. Acum aproape un an, tocmai pentru ca nu mai avea ce face cu ea, Primaria a taiat centrala termica bucata cu bucata si a valorificat-o la fier vechi. (Intre timp, pompa de evacuare a apei se stricase, facand necesara chemarea autospecialei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.) Astfel, oamenii au ramas, la subsol, cu o incapere pustie si igrasioasa, pe ai carei pereti se vad tot fel de gauri si gaurele, prin care centrala termica, odinioara, comunica cu reteaua de incalzire a celorlalte imobile din cartier. Puzderia aceasta de orificii sporeste deruta celor care vor sa depisteze provenienta apei care ajunge la subsol. In plus, nimeni nu dispune de o schita a instalatiei fostei centrale termice, astfel incat sa poata da de cap labirintului de conducte de sub pamant.
Intr-una dintre vizitele sale in cartierele orasului, primarul Vlad Oprea (foto 1) si-a luat inima in dinti si a facut o descindere in subsolul fetid al blocului. In afara de concluzia spusa soptit „E o situatie cam nasoala!” si de a trimite niste oameni care sa-i ajute pe locatarii blocului sa curete subsolul de moloz si sa zideasca niste posibile conducte de scurgere, primarul n-a putut realiza mare lucrul. Mai mult, dupa ce subsolul blocului a fost igienizat, in el s-a adunat un nou strat de o jumatate de metru de apa!
Ionut STANESCU