Ministrul Adomnitei a calcat in vopseaua intinsa „gospodaraseste” pe trepte

Vizita pe care ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a facut-o, joi, la Sinaia si Comarnic este greu de desprins de pe fundalul rafuielilor care au loc, zilele acestea, in ministerele care au apartinut PD si au fost preluate de PNL. Viitorul va proba daca liberalul Adomnitei a venit in Prahova pentru a taia o panglica la Sinaia sau pentru a taia niste capete la Comarnic. Sau, cu un scop mai inalt, acela de a strange probe in sprijinul descapatanarii inspectorului general Gheorghe Matei. Altfel, dupa cum v-am informat in numarul de ieri al ziarului, el a gasit la Sinaia o scoala care arata bine, dar in care fusesera investiti 1,1 milioane de lei, si niste scoli care aratau rau la Comarnic. Din cauza ca lucrarile de renovare nu fusesera incepute la timp sau nu fusesera executate suficient de prompt si de bine – a fost explicatia. Dincolo de eventualele culpe ale directorilor scolilor din Comarnic, ale inspectorului general si ale primarului pedist Dorian Botoaca, trebuie spus ca unitatile de invatamant din Comarnic nu vor putea niciodata sa arate ca Scoala „Principesa Maria” din Sinaia. Dintr-un singur motiv: suma de 1,1 milioane de lei (din care 70 la suta a fost pusa la dispozitie de administratia locala), cheltuita pentru modernizarea scolii din Sinaia este egala cu banii meniti pentru repararea a cinci unitati de invatamant din Comarnic.
Mai marele Educatiei sta rau cu gramatica
In plus, vizita lui Adomnitei a fost presarata cu momente penibile, pe care simtul ridicolului si teama de absurd nu ar fi trebuit sa le lase necenzurate.
Astfel, muncitorii firmei de constructii care au reparat Scoala „Principesa Maria” au tras ultimele vopsele, pe asfalt si pe treptele de la intrarea in cladire, doar cu cateva minute inainte de venirea ministrului. Pentru a preintampina luarea vopselei pe incaltaminte, un tanar de incredere statea de paza si-i tria pe cei care se avantau in scoala. „Nu calcati pe muchia de cornier. Vopseaua se ia pe pantofi si e intinsa pe linoleum”, isi repeta el, la infinit, recomandarea. Cine avea urechi sa-l auda calca oblic pe trepte, salvand imaginea trebii facute de mantuiala. In acelasi spirit heirupist a fost turnat si asfaltul din curtea scolii, cu o noapte in urma, si, felie cu felie, a fost adus gazon in doua scuaruri.
Cat despre discursurile tinute la redeschiderea scolii, ele au venit la pachet cu dezacorduri, balbaieli si afirmatii pleonastice, zburatacind sprancene si provocand incretituri pe fetele multora dintre cei prezenti.
„Vreau sa va felicit, in primul rand, ca si (!) locuitori ai orasului Sinaia, pentru gospodarosenia (!) de care dati dovada. Desi a fost laudat ministerul meu, nu avem atat de multe merite a ne aronda (!) pentru ca aici principalul merit il are (!) primarul si cu Consiliul Local, dand cea mai mare parte a banilor”, a prefirat Adomnitei in urechile asistentei. La acelasi capitol, au punctat si alti vorbitori, cu fraze mai scurte, dar la fel de nabadaioase si de amenintatoare pentru atmosfera de gala a evenimentului: „Nu va ascund ca sunt bantuit de emotie pentru ca ar fi nedrept si necinstit.”, „Astazi, un vis al nostru, al tuturor celor care are (!) legatura cu scoala s-a implinit.”, „Astazi este o zi foarte importanta pentru noi toti, pentru ca sunt alaturi de noi oaspeti importanti”.
Ionut STANESCU