A inceput inchirierea golurilor alpine pentru pasunat

Zilele acestea, la Comarnic, a avut loc licitatia pentru inchirierea catorva dintre golurile alpine ale localitatii. Potrivit lui Sorin Peticila (foto), viceprimarul orasului si presedintele comisiei care a organizat aceasta licitatie, golurile alpine Fruntea lui Vasii, Florei, Razoare si Catina au fost adjudecate, in timp ce pentru inchirierea pasunilor din golurile alpine Valea Rea, Draganu si Plesuva licitatiile vor fi reluate, deoarece fie nu s-a prezentat niciun candidat, fie candidatii nu au avut dosare complete de participare. „Pasunea Draganu este foarte departe, insa are iarba cea mai buna, iar pasunea din Valea Rea, din cate am inteles, a fost afectata in proportie de circa 20 la suta de alunecarile de teren”. Pretul de pornire pentru inchirierea pe un an a tuturor pasunilor a fost de 17,75 de lei pe hectar, in urma licitatiilor ajungandu-se pana la preturi de 56 de lei pe hectar. Vicele spune ca preferinta ciobanilor comarniceni pentru o pasune sau alta are la baza motive variate: „Ba acea pasune e mai aproape de sat, ba acolo e iarba mai grasa, ba sunt mai putini maracini, ba acolo au fost ciobanii obisnuiti, din tata-n fiu, sa-si duca oile la pasunat. De exemplu, golurile alpine Catina si Plesuva sunt folosite, prin traditie, de oierii din cartierul Ghiosesti”.
Pe de alta parte, inchirierea golurilor alpine a starnit nemultumiri din partea unora dintre participantii la licitatii. Astfel, Daniel Mincu acuza ca, in privinta inchirierii golului alpin Florei, au fost facute niste ilegalitati, care au dus ca el, desi oferise 200 de lei pe hectar, sa piarda licitatia in fata unui alt candidat care a oferit numai 40 de lei pe hectar – Alin Bunghez. Potrivit lui Mincu, imediat dupa licitatie, Bunghez s-a dus sa ocupe golul alpin Florei, astfel incat el nu mai are unde sa mearga cu oile la pasunat. Mai mult decat atat, Mincu spune ca oile pe care le pastoreste Bunghez, si cu care a ocupat pasunea Florei, nu apartin doar comarnicenilor, ci sunt stranse si din localitatile vecine.
Surse din administratia locala sustin insa ca Mincu nu avea o autorizatie de oierit valabila, el nemaiinnoind-o de doi ani, si ca pretul pe care il oferise pentru golul alpin Florei – circa 500 de milioane de lei vechi – a fost inaintat la cacealma, el neputand sa-l onoreze in timp util: in zece zile de la adjudecarea pasunii, asa cum prevedea licitatia. Potrivit acelorasi surse, se pare insa ca cea de-a doua parte a acuzatiilor lui Mincu – aceea ca Alin Bunghez pastoreste oi din afara Comarnicului – este adevarata.
(I.S.)