* Elemente noi la audierile SRI
SRI este neutru politic si nu a facut politie politica pentru nimeni, sustine George Maior. Directorul SRI a prezentat, ieri, niste concluzii provizorii ale anchetei interne declansate, dupa publicarea a doua note in care Florian Coldea, adjunctul directorului SRI, scrisese date despre trei judecatori ai Curtii Constitutionale. Comisia de investigatie interna a constatat ca, „nu a existat nicio solicitare legata de acest subiect adresata SRI din partea niciunei persoane sau institutii, inclusiv presedintele Basescu. Nu s-au exercitat presiuni asupra judecatorilor”. Presedintele comisiei de ancheta, Radu Stroe, a anuntat ca au aparut elemente noi in cadrul audierilor si ca Traian Basescu nu va fi chemat in fata comisiei.
Radu Stroe, presedintele comisiei de control al SRI a anuntat ca au aparut elemente noi in timpul audierilor si ca membrii comisiei s-au concentrat asupra aflarii adevarului despre biletul lui Florian Coldea. Stroe a mai precizat ca masurile anuntate de catre George Maior vor fi puse in aplicare foarte repede si ca aceasta este o ancheta interna a SRI. La audieri mai erau asteptati judecatorii Curtii Constitutionale si Mircea Geoana. Presedintele suspendat Traian Basescu nu va fi audiat de catre comisie.
* 90 de pasi pana la libertatea presei
Romania se afla, anul acesta, pe locul 90 in clasamentul international al libertatii presei. Tara noastra se afla la egalitate cu Brazilia, Salvador, Lesotho, Nicaragua si Peru, arata raportul Freedom House. Anul trecut, Romania se afla pe locul 96.
La nivelul Europei Centrale si de Est, Romania este pe locul 13, devansata de Cehia, Ungaria, Polonia si Bulgaria, dar inaintea Ucrainei si Rusiei.
Potrivit raportului, presa cea mai libera este in Finlanda, Islanda si Belgia. Clasamentul este incheiat de Cuba, Libia, Turkmenistan si Coreea de Nord.
* Alcoolul – in programul zilnic al elevilorIntre 7 si 20% dintre liceeni au consumat alcool in scoala, conform unui studiu realizat de Ministerul Educatiei. Potrivit raportului, un procent cuprins intre 55-96% dintre elevi au consumat alcool cel putin o data. Peste 70% dintre elevi considera utila realizarea unei campanii de prevenire a consumului de alcool in scolile proprii. Documentul mai arata ca intre 1,5 si 3% dintre elevii bucuresteni consuma zilnic alcool.
* Italia, sub stare de urgentaAutoritatile se pregatesc sa decreteze stare de urgenta pe intreg teritoriul tarii, fiindca Italia este afectata de seceta. Ploile sarace din aceasta primavara si lipsa ninsorilor din iarna au dus la instalarea acestui fenomen, mai ales in regiunile nordice. Aici, cantitatile de apa se situeaza cu mult sub mediile climatologice. Nivelul celor mai importante rauri inregistreaza deja scaderi istorice.
In prezent, Italia se afla pe locul I in topul celor mai mari consumatori de apa din Europa. De aceea, specialistii in climatologie si reprezentantii Guvernului elaboreaza un plan de urgenta pentru salvarea apei.