Afinul este o planta specifica marilor inaltimi, cu fructul lor ca niste margele negre, brumate. O portie de afine valoreaza cat trei-patru casete cu vitamine (A, E, F, PP B1 si B2), cele continute de afine fiind mult mai usor de asimilat, deoarece sunt in formula naturala. Fructul proaspat de afin, dar, mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de sange, la normalizarea glicemiei si la regenerarea retinei; de asemenea, contribuie la cresterea sensibilitatii fotoreceptorilor de la nivelul ochiului si la neutralizarea infectiilor din intestin, dilata usor vasele coronare, protejeaza organismul contra radioactivitatii.
Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, penetreaza celula bacteriei si ii slabeste vitalitatea, iar, administrata intern, scade glicemia. Pigmentii care dau nuanta albastruie fructului protejeaza corpul impotriva radioactivitatii si regleaza anumite procese imunitare. In lista de afectiuni in care se folosesc cu succes fructele de afin se numara: ateroscleroza cerebrala, tulburari de circulatie encefalica, diaree, enterocolita de fermentatie si de putrefactie, oxiuroza, diabet, maladii vasculare ale diabeticilor, arterite ale membrelor inferioare, sechele dupa infarct, coronarite, tulburari specifice varstei a treia etc.