Frunzele de dud se folosesc pentru calitatile lor hipoglicemiante si astringente, ca tratament adjuvant al unor forme de diabet, precum si al gastritelor. Produsul are un caracter alcalin, infuzia lui producand o neutralizare a hiperaciditatii in cazurile de ulcer gastroduodenal si in gastrita hiperacida. Se beau zilnic, pe stomacul gol, doua cani de infuzie. Frunzele de dud au calitati laxative, depurative si tonice, fiind indicate in astenii, constipatie, afectiuni pulmonare si in hemoragie. In cazurile de diabet, frunzele de dud se asociaza cu teci de fasole, frunze de nuc si fructe de afine, toate uscate.
INFOMEDICA
Specialistii sustin ca, in perioada de pregatire pentru examene, adolescentii trebuie sa acorde o atentie deosebita odihnei, dar si conduitei generale, care sa le asigure maximum de eficienta. Iata cateva dintre recomandarile acestora:
u Dupa ora 18,00 sunt interzise bauturile energizante -Coca-Cola, ceai tare, suc de portocale, cafea.
u Renuntati la activitati ce stimuleaza sistemul nervos, cu cel putin doua ore inainte de culcare. In aceasta categorie intra televizorul, calculatorul, telefonul. Retineti si ca, dupa cina, nu este indicat sa se mai faca sport.
u Nici discutiile tensionate inainte de culcare nu sunt indicate. Daca i se vorbeste rastit, i se reproseaza sau i se impun anumite lucruri, pentru o buna perioada de timp il va tensiona si nu ii va permite sa adoarma.
* Pagina realizata de Luiza RADULESCU-PINTILIE, Ana-Maria DRAGOMIR