Vanzarile de euro au fost blocate, ieri, la casele de schimb valutar. Din cauza cotatiei foarte scazute (3,2841 lei pentru un euro), patronii au refuzat sa mai vanda, mai ales in Capitala. Acestia au cumparat, in schimb, cantitati masive de euro, in speranta ca vor revinde la un curs mult mai ridicat, in perioada urmatoare.
Aceasta reactie a caselor de schimb a venit dupa ce, joi, 10 mai, euro a atins o cota de alarma pentru economia nationala.
Astfel, moneda europeana a inregistrat, joi, cea mai scazuta valoare din ultimii patru ani si jumatate, respectiv 3,28 lei. Daca aceasta tendinta se va mentine, specialistii estimeaza ca importurile vor creste in defavoarea exporturilor.
„S-a ajuns la o foame de lei, in conditiile in care depunerile populatiei sunt relativ stagnante sau intr-o usoara crestere. Exista o foame de credite, exista o foame de fonduri”, a subliniat cOnsultantul financiar Radu Baltazar.
Banca Nationala a Romaniei nu a mai intervenit pe piata valutara de mai bine de doi ani. In opinia specialistilor, insa, daca euro va scadea pana la 3,25 lei, BNR va fi obligata sa intervina, pentru ca economia nationala nu va putea sustine un astfel de curs.
Fenomenul incepuse sa se faca simtit, in jurul pranzului, si la casele de schimb valutar din centrul Ploiestiului. Chiar daca majoritatea functionau in regim normal, existau, insa, si cateva cazuri, unde patronii au preferat sa nu vanda deloc sau doar in cantitati reduse euro, tinand cont de cotatia scazuta a acestuia.