Un milion si jumatate de copii din Romania sufera de astm bron-sic, generat de alergii. Principalul motiv il reprezinta expunerea la factorii de mediu, dar sensibilitatea la diferite produse ori substante poate fi dobandita chiar din stadiul de fat sau in primele zile de viata.
In mai putin de sase ani, numarul copiilor care sufera de alergii s-a dublat. Daca in anul 1996, 4 la suta dintre copii aveau o astfel de sensibilitate, in 2002, ponderea a ajuns la 8 la suta. Alarmant este faptul ca afectiunea este provocata frecvent de substantele care se gasesc in alimente sau in produsele cosmetice. De exemplu, laptele praf cu care bebelusul este hranit in primele zile de viata poate determina alergii. De asemenea, uleiurile pentru bebelusi sau colorantii din alimente pot genera o sensibilitate.
Medicii le recomanda parintilor sa selecteze de pe piata doar produsele pe eticheta carora se specifica faptul ca sunt hipoalergenice – adica prezinta un risc mai mic de a genera alergii. Medicamentele constituie un alt element care poate duce la afectiuni respiratorii si cutanate. Daca micutul este supus unor cure cu antibiotice, in mod repetat, va dezvolta o sensibilitate puternica a sistemului imunitar si a cailor respiratorii.
Si mediul in care este crescut copilul are importanta sa. O casa cu mobila veche, neaerisita, avand covoare sau carpete care nu sunt suficient de bine curatate de praf, fumul de tigara, dar si aerul conditionat, toate acestea genereaza alergii care, in timp, se pot transforma in astm sau pot crea complicatii pulmonare.
Nu de putine ori alergiile sunt fatale. Socurile anafilactice pe fondul consumului unor medicamente sau a intepaturilor unor insecte ucid, in medie, 30-40 de persoane pe an.