Sedinta Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, care trebuia sa se desfasoare aseara, a fost amanata, deoarece Curtea Constitutionala nu a transmis avizul referitor la decizia de suspendare a presedintelui Romaniei.
La aceasta sedinta se astepta sa fie stabilita data la care sa fie discutat raportul comisiei Voiculescu privind suspedarea presedintelui Traian Basescu. Potrivit legii, plenul Parlamentului ar trebui sa discute acest raport la 24 de ore dupa publicarea lui in Monitorul Oficial.
Judecatorii de la Curtea Constitutionala au decis, in 5 aprilie, ca raportul comisiei parlamentare de anchetare a activitatii presedintelui se refera la acte si fapte de incalcare a Constitutiei care nu pot fi calificate, insa, incalcari grave de natura sa determine suspendarea din functie a sefului statului.
Avizul Curtii este, insa, consultativ, iar Parlamentului ii revine sarcina sa stabileasca cat de grav ar fi incalcat seful statului legea fundamentala.
Teoretic, PSD, PRM si PC, care sustineau suspendarea sefului statului, mai au nevoie doar de sapte voturi pentru a obtine majoritatea.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, estimase, saptamana trecuta, ca dezbaterea in Parlament ar putea avea loc abia in 16 aprilie, insa Curtea Constitutionala a decis mai repede in aceasta chestiune. Curtea Constitutionala va trimite, cel mai probabil, saptamana viitoare, la Parlament, avizul referitor la suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. Conducerile celor doua Camere au discutat ieri cu magistratii Curtii aceasta chestiune. Imediat dupa ce avizul va ajunge la Parlament, Birourile celor doua Camere vor convoca sedinta reunita a Legislativului pentru a decide daca seful statului va fi sau nu suspendat din functie.