Vor elabora o „harta a coruptiei PNL-PD”
PSD va elabora un raport al celor doi ani de guvernare a Aliantei portocalii D.A. si “o harta a coruptiei” la nivelul PNL-PD, a anuntat, ieri, presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent Central al partidului. De asemenea, liderul PSD a precizat ca, la nivelul conducerii partidului, s-a hotarat constituirea unui grup de lucru care sa evalueze modul in care s-a facut procesul de restituire a proprietatilor. “Grupul va avea in vedere evaluarea si prezentarea de propuneri cu privire la contracararea efectelor perverse si distructive privind aplicarea pachetului de legi referitoare la retrocedare. In tara noastra s-a ajuns la forme aberante si costisitoare pentru bugetul public, care nu au avut loc in alte tari vecine confruntate cu acelasi proces, cum ar fi Ungaria, Cehia, Slovacia sau Polonia”, a aratat Geoana.
El a amintit ca PSD cere desfiintarea Fondului Proprietatea, constituit “artificial, pentru a se capusa banul public prin sistemul bursier”.
Pregatesc „o noua republica”
Liderul PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca social-democratii lucreaza la un nou proiect de Constitutie, astfel incat presedintele Romaniei sa fie ales de Parlament. Un grup de lucru al partidului va lucra pentru conturarea „unei noi Republici”, care sa asigure o functionare corecta la incheierea tranzitiei de la comunism la democratie. Potrivit liderului PSD, Comisia ar trebui sa reglementeze raporturile dintre presedinte si premier si sa analizeze reformarea clasei politice, prin modificarea Constitutiei.
„Daca vom sti ca avem prezidentiale anticipate, cand vom clarifica ce mandat si ce profil de presedinte vom avea, abia atunci vom stabili candidatul. Daca ramane pe sistemul actual, in care presedintele este un pilon important al politicii, nu avem nicio ezitare de a pune in cursa cel mai bine plasat dintre liderii psd”, a precizat liderul partidului.
Alte subiecte de pe ordinea de zi a sedintei PSD de ieri au fost urgentarea Legii ANI, infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind interceptarile ilegale ale convorbirilor telefonice, stoparea procedurilor de aprobare tacita a legilor sigurantei nationale in Camera Deputatilor.