Soarele este o foarte puternica sursa emitatoare de radiatii, indiferent de anotimp. Influenta radiatiilor solare depinde de sezon, de momentul din zi, de altitudine, etc. Din punct de vedere al reflexiei razelor solare, un procent maxim il detine zapada (85%), urmata de nisip (17%), apa (5%) si chiar iarba (3%). Din punctul de vedere al penetrarii si al efectelor pe termen scurt si lung, se poate vorbi despre o scala crescatoare a lungimii de unda, din care fac parte radiatiile cosmice, gamma, UVC, UVB, UVA, razele vizibile, infrarosii (IR) si undele radio (electromagnetice).
Astfel, radiatiile UVB sunt blocate de sticla, penetreaza putin, pana in stratul bazal epidermic, provoaca rapid roseata la nivelul tegumentelor, determina bronzarea dupa aproximativ 21 de zile, stimuleaza sinteza si actiunea vitaminei D, iar, pe termen lung, au efect negativ la nivelul pielii. Radiatiile UVA penetreaza prin sticla, ajung pana in stratul dermic, provoaca oxidare superficiala, cu bronzare imediata (inca de la prima expunere) si hiperkeratinizare. Pe termen lung, pot provoca fotosensibilizare si imbatranirea prematura a pielii.
In ceea ce priveste radiatiile vizibile (lumina), acestea penetreaza normal prin sticla si nu au efecte nocive. Insa, radiatiile infrarosii au putere mare de penetratie, inclusiv prin sticla, produc incalzire cutanata, cu stimularea termoreglarii si produc eritem cutanat. Razele ultraviolete (UV) pot actiona direct sau indirect asupra organismului. In acest sens, radiatiile UVB actioneaza direct, la diverse niveluri, unde pot produce inflamatia celulara, cu eritem solar si cancere. De asemenea, UVA actioneaza prin mecanism indirect, prin producerea de radicali liberi, la nivelul lipidelor, al proteinelor si chiar al ADN-ului celular. In final, ambele pot induce fotosensibilitate, fotoalergie sau fototoxicitate, fotoimbatranire si chiar cancer cutanat.